Οριακά κέρδη το ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street, μετά το εντυπωσιακό ράλι της Τρίτης αλλά και την έντονη μεταβλητότητα που καταγράφηκε σήμερα στα προθεσμιακά της συμβόλαια.
Όλα δείχνουν ότι η αμερικανική αγορά δεν υποδέχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μεγάλο πρόγραμμα ύψους δύο τρισ. που ενέκρινε το Κογκρέσο προκειμένου να στηριχθεί η ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου, ενώ εύσημα για τον επικεφαλής της Fed, Τζ. Πάουελ επιφύλασσε ο πρώην πρόεδρος της τράπεζας, Μπεν Μπερνάνκε υποστηρίζοντας ότι οι γρήγορες αποφάσεις του για μείωση επιτοκίων αλλά και για απεριόριστη παροχή ρευστότητας βοήθησαν ώστε οι ΗΠΑ να είναι καλύτερα προετοιμασμένες έναντι της πανδημίας.
Κέρδη 0,9% για τον Dow Jones, παρά το ξεκίνημά του το +2,8%, στο 0,07% η πτώση για τον S&P 500 και στο 0,38% για τον Nasdaq.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Τρίτης η Wall Street βίωσε μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις της ιστορίας της, με πραγματική εκτίναξη και των τριών βασικών δεικτών και μάλιστα ενώ ακόμη δεν είχε ψηφιστεί το πακέτο στήριξης.
Σημειώνεται ότι το μέγεθος του πακέτου κινήτρων είναι άνευ προηγουμένου, επισκιάζοντας τα περίπου 800 δισ. δολ. του πακέτου Ομπάμα που πέρασε πέντε μήνες μετά την οικονομική κατάρρευση του 2008. Μαζί με την παρέμβαση της Fed, η προτεινόμενη νομοθεσία φέρνει τις ενέσεις ρευστότητας σε 6 τρισ. δολ., σύμφωνα με τον οικονομικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου, ή περίπου 30% του ΑΕΠ. Το πακέτο είναι πιθανό να υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ, που ήδη προβλεπόταν να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ. πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Μπορεί επίσης να μην είναι η τελευταία παρέμβαση με αύξηση κρατικών δαπανών, αλλά να ακολουθήσουν και άλλες, καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να γίνουν το νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Παραμένει η έντονη μεταβλητότητα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται 0,35%. Άνω του 1% η πτώση για τον γερμανικό DAX 30, ο οποίος «κατόρθωσε» να μηδενίσει κέρδη 4,5%, μετά την ανακοίνωση ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Μάρτιο υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Στο 1,05% η άνοδος για τον FTSE 100, ενώ πτώση 0,7% σημειώνει το Χρηματιστήριο του Μιλάνου.
Ο συνδυασμός της εξαιρετικά αρνητικής ανακοίνωσης για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη στη Γερμανία τον Μάρτιο (δείκτης Ifo), η οποία υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, με την αδυναμία του Eurogroup να δεσμευθεί για ένα πακέτο στήριξης ανάλογης δύναμης και επιθετικότητας με αυτό των ΗΠΑ, καθώς η γερμανική άρνηση αφήνει εκ νέου ένα βήμα πίσω την Ευρώπη, δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους επενδυτές.
Την ώρα που η Γερμανία ανακοινώνει ένα τεράστιο πακέτο στήριξης για τη δική της οικονομία, αρνείται να ξεχάσει ορισμένες εμμονές της και να επιτρέψει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και κυρίως αυτήν της Ιταλίας που πλήττονται κατάφορα από την πανδημία. Το γερμανικό οικονομικό επιτελείο αντιστέκεται σθεναρά στη χρήση του ESM για την Ιταλία χωρίς έστω και ένα «τυπικό» μνημόνιο, ενώ η «Ενισχυμένη Γραμμή Πιστωτικής Στήριξης» που ενεργοποιείται, δεν είναι άνευ δεσμεύσεων.
Ένα ακόμη γερμανικό «όχι» αφορά την έκτακτη έκδοση κοινών ομολόγων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία και οι τεράστιες συνέπειες σε οικονομίες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά και κοινωνίες. Τον κώδωνα του κινδύνου στους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης έκρουσε, εγκαίρως, αλλά και κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά όπως όλα δείχνουν δεν κατόρθωσε να πείσει το Βερολίνο.