Κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, με τον Dow Jones να ανακάμπτει από το χαμηλότερο επίπεδο τριών ετών, ενώ σε ελεύθερη πτώση, με απώλειες που ξεπερνούν το 15%, κινείται ο δείκτης δολαρίου, σε μία ακόμη ένδειξη ότι έληξε η στενότητα στις αγορές χρήματος, χάρη στην παρέμβαση της Fed.
Με το... καλημέρα ο Dow Jones εμφανίζει κέρδη 1.300 μονάδων ή 8%, με τον ευρύτερο βιομηχανικό δείκτη S&P 500 να ενισχύεται 5,6% και τον τεχνολογικό Nasdaq να κινείται 5,2% υψηλότερα. Στον αντίποδα βουτιά σχεδόν 13% σημειώνει ο επονομαζόμενος «Δείκτης Φόβου» VIX.
Ώθηση στην αμερικανική αγορά δίνουν και οι δηλώσεις της Νάνσυ Πελόζι ότι το Κογκρέσο βρίσκεται πολύ κοντά στο να εγκρίνει το «πακέτο στήριξης» ύψους 2 δισ. δολαρίων που έχει καταθέσει η αμερικανική κυβέρνηση και το οποίο βρέθηκε αντιμέτωπο με αρκετές αντιρρήσεις από το Δημοκρατικό Κόμμα.
Υπενθυμίζεται ότι η Fed πέραν του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε -το ύψος και ο χρόνος διάρκειας του οποίου θα είναι απεριόριστα- έχει προβεί σε μία σειρά συμφωνιών swaps με τις ανά την υφήλιο κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να πάψει να υπάρχει πρόβλημα με την τροφοδοσία των αγορών με δολάρια.
Σταθερά σε ισχυρή άνοδο κινούνται και οι κορυφαίοι ευρωπαϊκοί δείκτες, ωθούμενοι τόσο από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ όσο και από τις αχτίδες φωτός που διαφαίνονται στην Ιταλία, καθώς για δεύτερη διαδοχική ημέρα υπήρξε μείωση του ρυθμού αύξησης τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων από τον κορονοϊο. Η Ιταλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από την πανδημία, ξεπερνώντας ακόμη και την Κίνα, με την κατάσταση να είναι δραματική, ως εκ τούτου και η παραμικρή ένδειξη για μία καλύτερη πορεία επηρεάζει σημαντικά και τις επενδυτικές διαθέσεις.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα στήριξης οικονομιών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλη την υφήλιο -βάσει των τελευταίων στοιχείων σχεδόν 2 δισ. άνθρωποι διεθνώς βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα- έχει εκμηδενίσει την οικονομική δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται οι διεθνείς οργανισμοί και χρηματοοικονομικοί όμιλοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο, γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αντιδρούν, ενίοτε πανικόβλητοι, σε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη.
Επί ευρωπαϊκού εδάφους με εξαιρετικά θετικές διαθέσεις συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 4% και το σύνολο των μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου να εμφανίζουν ανάλογη πορεία, με τον DAX 30 να εμφανίζει κέρδη 6,5%, ενώ 4,3% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100. Ράλι ανακούφισης και για το ιταλικό χρηματιστήριο, μετά τη δεύτερη ημέρα μείωσης του ρυθμού των θανάτων από κορονοϊό στη γειτονική χώρα, με τον FTSE MIB να ενισχύεται 6,1%.
Σαφώς η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με το βασικό θέμα να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η Ιταλία, αν και όπως όλα δείχνουν για μία ακόμη φορά η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει ένα γενναίο βήμα πίσω, καθώς συναινεί, μεν, στην ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ζητά αυτό να γίνει με ένα… μικρό μνημόνιο, κάτι το οποίο η Ρώμη αρνείται σθεναρά.