Σταθερά σε ισχυρά ανοδική πορεία κινούνται τόσο οι ευρωπαϊκές αγορές όσο και τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street, μετά την εντυπωσιακή χείρα βοηθείας που προσέφερε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, με την ανακοίνωση ενός νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς όρια, ούτε σε χρονικό επίπεδο αλλά ούτε και σε επίπεδο ποσού.
Παράλληλα η Fed φροντίζει να στηρίξει όχι μόνο την αμερικανική οικονομία αλλά και την παγκόσμια, αυξάνοντας τις γραμμές παροχής δολαρίων με swaps με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες της υφηλίου.
Την ίδια ώρα όλο και περισσότερες κυβερνήσεις ανακοινώνουν νέα μέτρα στήριξης οικονομιών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς το lockdown το οποίο έχει επιβληθεί σχεδόν σε όλη την υφήλιο -βάσει των τελευταίων στοιχείων σχεδόν 2 δισ. άνθρωποι διεθνώς βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα- έχει εκμηδενίσει την οικονομική δραστηριότητα.
Ταυτόχρονα, όμως, αυξάνονται οι διεθνείς οργανισμοί και χρηματοοικονομικοί όμιλοι που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία που θα ακολουθήσει μετά το πέρας της πανδημίας θα είναι κάτι το πρωτόγνωρο, γεγονός το οποίο καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς τους επενδυτές, οι οποίοι αντιδρούν, ενίοτε πανικόβλητοι, σε κάθε δυσάρεστη εξέλιξη.
Ισχυρά ανοδική κίνηση για τα futures της Wall Street, με την άνοδο των τριών βασικών δεικτών να ξεπερνά το 4,5%, ενώ επί ευρωπαϊκού εδάφους με εξαιρετικά θετικές διαθέσεις συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να ενισχύεται άνω του 4% και το σύνολο των μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου να εμφανίζουν ανάλογη πορεία, με τον DAX 30 να εμφανίζει κέρδη 5,9%, ενώ 3,7% υψηλότερα κινείται ο FTSE 100.
Σαφώς η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, με το βασικό θέμα να είναι ο τρόπος με τον οποίο θα στηριχθεί η Ιταλία, αν και όπως όλα δείχνουν για μία ακόμη φορά η Γερμανία δεν φαίνεται πρόθυμη να κάνει ένα γενναίο βήμα πίσω, καθώς συναινεί, μεν, στην ένταξη της Ιταλίας σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, αλλά ζητά αυτό να γίνει με ένα… μικρό μνημόνιο, κάτι το οποίο η Ρώμη αρνείται σθεναρά.
Εντυπωσιακά κέρδη στις ασιατικές αγορές
Έντονα ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές της Ασίας καθώς το πρωτοφανές πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed απομακρύνει τους φόβους ότι θα «στεγνώσει» η διεθνής ρευστότητα σε δολάρια. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας να ανοίξει γραμμή παροχής δολαρίων με swaps και προς την κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας.
Οι δείκτες σε Ιαπωνία, Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Ταϊβάν σημείωσαν άνοδο περίπου κατά 7%, ενώ περίπου κατά 2% ενισχύθηκαν οι δείκτες στην Κίνα και πάνω από 3% στο Χονγκ Κονγκ.
Η Fed, όπως σχολιάζουν αναλυτές, με τη χθεσινή της παρέμβαση δεν δεσμεύθηκε μόνο να προσφέρει στην αμερικανική οικονομία απεριόριστη ρευστότητα, όσο θα διαρκεί η πανδημία, αλλά έστειλε και ένα πολύ ισχυρό σήμα, με την ιδιότητα του εκδότη του σημαντικότερου νομίσματος παγκοσμίως, ότι δεν θα επιτρέψει να υπάρξει έλλειψη ρευστότητας σε δολάρια παγκοσμίως.
Αναλυτές εκτιμούν ότι το πακέτο της Fed θα φέρει στον επιχειρηματικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας δάνεια της τάξεως των 4 τρισ. δολ., ενώ θα σταθεροποιήσει την αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου είχαν σημειωθεί πολύ μεγάλες διακυμάνσεις, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.