ΓΔ: 1410.5 0.31% Τζίρος: 30.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:23:36 DATA
Φώτο: Shutterstock

Αμετάπειστες παρά τα νέα μέτρα οι αγορές – Σημαντικές πιέσεις σε Ευρώπη και Wall Street

Ούτε η ανακοίνωση της Fed για αέναο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δεν κατορθώνει να πείσει τους επενδυτές ότι η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αντέξει την κρίση που προκαλεί ο κορονοϊός.

Για ελάχιστο χρονικό διάστημα διήρκησε η καλή επενδυτική διάθεση στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση ενός νέο και μάλιστα ιδιαίτερα γενναιόδωρου πακέτου μέτρων στήριξης από τη Fed, η οποία ουσιαστικά προανήγγειλε την εφαρμογή προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς όριο ούτε στα κεφάλαια που σκοπεύει να δαπανήσει, ούτε στον χρόνο που αυτό θα τεθεί σε ισχύ.

Η αρχική αντίδραση των αγορών ήταν εντυπωσιακή, με τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Wall Street να μηδενίζουν τις απώλειές τους και τις ευρωπαϊκές αγορές να περιορίζουν σε σημαντικό ποσοστό την πτώση τους. Όμως όλα αυτά διήρκησαν πολύ λίγο, με τη Wall Street να ξεκινά τη συνεδρίαση με απώλειες άνω του 2,5% και για τους τρεις βασικούς δείκτες, ενώ αντίθετα ο δείκτης φόβου VIX ενισχύεται κοντά στο 8%.

Η ίδια εικόνα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Euro Stoxx 600 να κατορθώνει να μαζέψει την αρχική του πτώση που έφθασε στο 4%, αλλά να συνεχίζει σε αρνητική πορεία με απώλειες που φθάνουν στο 2,6%. Στο 1,4% η πτώση για τον DAX 30, ο οποίος ήταν «θύμα» εντυπωσιακής μεταβλητότητας καθώς ξεκίνησε με πτώση 4%, έφθασε να ενισχύεται έως και 1,4% μετά την ανακοίνωση της Fed αλλά και νέων μέτρων στήριξης από το γερμανικό οικονομικό επιτελείο, για να περάσει εκ νέου στο «κόκκινο» με υποχώρηση της τάξης του 1,5%.

Πάντως οι επενδυτές δεν… τρελάθηκαν καθώς σε καθημερινή βάση υπάρχουν εκθέσεις χρηματοοικονομικών ομίλων και οικονομολόγων που μιλούν για πιθανή βαθειά ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, εξαιτίας της πανδημίας και της διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκαλούν τα αναγκαστικά αυστηρά μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά την υφήλιο. 

Η κατάσταση καθίσταται ακόμη πιο ανησυχητική μετά και τις δηλώσεις του Κλέμενς Φούεστ, επικεφαλής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, ο οποίος υποστήριξε ότι η κρίση της επιδημίας μπορεί να κοστίσει στη Γερμανία έως και 729 δισ. ευρώ. «Το κόστος το πιθανότερο θα ξεπεράσει ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα αναφορικά με τις οικονομικές κρίσεις ή τις φυσικές καταστροφές που έχουν σημειωθεί στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί διεθνώς 341.000 κρούσματα του κορονοϊού και τα θύματα πλησιάζουν τις 15.000.

Την ίδια ώρα σε επικαιροποιημένες εκθέσεις τους Morgan Stanley και Goldman Sachs καταθέτουν ακόμη πιο δυσοίωνες εκτιμήσεις για αμερικανική και διεθνή οικονομία, με την πρώτη να τοποθετεί τη συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 30% για το β’ τρίμηνο του 2020 και τη δεύτερη να εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία θα συρρικνωθεί 1% για το σύνολο του τρέχοντος έτους, δηλαδή υψηλότερα από το 0,8% που σημειώθηκε το 2009 εν τω μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. 

Έχοντας να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις παραπάνω ζοφερές ειδήσεις και εκτιμήσεις οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται στην ασφάλεια των μετρητών, με το δολάριο να αποδεικνύεται ο μεγάλος κερδισμένος, καθώς σημειώνει ράλι όχι μόνο έναντι των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών αλλά και έναντι ευρώ και στερλίνας. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

"America first" και στις αγορές: Κέρδη στη Wall Str., μένει πίσω η Ευρώπη

Κέρδη 2,3% για τον παγκόσμιο δείκτη μετοχών της MSCI μετά τις αμερικανικές εκλογές, τα περισσότερα ήλθαν από την άνοδο στην Αμερική, όπως τονίζει η Bank of America. Θετικός ο διορισμός του Μπέσεντ στο ΥΠΟΙΚ, ψυχρολουσία για τους δασμούς.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Γενικευμένες πιέσεις σε τράπεζες - blue chips έφεραν «βουτιά» του Δείκτη

Εν μέσω σημαντικής πτώσης των ευρωπαϊκών μετοχών, οι πωλητές κυριάρχησαν απόλυτα στο ΧΑ και πίεσαν τον Δείκτη στις 1.381 μονάδες. Με απώλειες πάνω από 1% έκλεισαν 15 τίτλοι της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.