ΓΔ: 2141.87 -1.38% Τζίρος: 86.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:11:44

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Νέα προσπάθεια επιστροφής σε «ήρεμα νερά»

Στο επίκεντρο οι μετοχές των Alpha Bank και ElvalHalcor. Αρκετή ηρεμία στις διεθνείς αγορές, μετά το σφοδρό πλήγμα σε Ευρώπη και Wall Street από τις κινήσεις του Ντ. Τραμπ.

Σε μία διαδικασία να ξεπεράσουν το σοκ που προκάλεσαν οι δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ βρίσκονται οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ανάλογη πορεία. 

Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθεί η μετοχή της Alpha Bank, μετά τη γνωστοποίηση ότι ο Τζον Πόλσον προχώρησε σε πώληση συνολικά 57 εκατ. μετοχές της τράπεζας, που αντιστοιχεί στο 2,4% των συνολικών μετοχών της τράπεζας, κίνηση με την οποία μειώνει στο μισό την συμμετοχή του. Η τιμή πώλησης ήταν 1,915 ευρώ, δηλαδή με discount 3,3%. 

Σημαντικό μερίδιο προσοχής εκτιμάται ότι θα υπάρξει και στις μετοχές του ομίλου Viohalco, με την ElvalHalcor να «μετρά» και τις επιπτώσεις των αμερικανικών δασμών, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 8% των πωλήσεών της. 

Με θετικό ρυθμό κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια της Ευρώπης, μετά τη χθεσινή βουτιά, καθώς ο DAX ενισχύεται 0,27%, ο FTSE 100 έχει κέρδη 0,40% και ο CAC 40 κινείται 0,16% υψηλότερα. 

Σημαντικά τα κέρδη και για τα futures της Wall Street, με τον Ντόναλντ Τραμπ να παραδέχεται ότι οι δασμοί θα πλήξουν και την αμερικανική οικονομία, ενώ ο S&P 500 έχει κέρδη 0,69%. Απώλειες κατέγραψε στη χθεσινή συνεδρίαση η αμερικανική αγορά, εν μέσω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξαν οι ΗΠΑ σε Κίνα, Καναδά και Μεξικό. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 670,25 μονάδων (–1,55%), στις 42.520,99 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq, στον οποίο δεσπόζουν τίτλοι εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας, έκλεισε με πτώση 65,03 μονάδων (–0,35%), στις 18.285,16 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 71,57 μονάδων (–1,22%), στις 5.778,15 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστηριακό γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναζητείται συνέχεια στην αντίδραση εν μέσω αβεβαιότητας

Οι αγορές κινούνται σε εύθραυστη ισορροπία λόγω της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή, με άνοδο σε futures ΗΠΑ-Ευρώπης, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών αναζητεί συνέχεια στην ανοδική αντίδραση.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Παρέμεινε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο παρά τη μεταβλητότητα

Έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να κινείται από +2,45% έως -0,27% και να κλείνει τελικά με άνοδο 0,51% στις 2.171,87 μονάδες, με τζίρο 381 εκατ. ευρώ και στήριξη από τις τράπεζες ενώ πιέσεις δέχθηκαν Aegean και ΔΑΑ λόγω της έντασης στο Ιράν.