Ανοδικά αλλά με σαφή περιορισμό κερδών διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ελαφρώς πιο προσεκτικοί σε σύγκριση με τις πρώτες ώρες των σημερινών συνεδριάσεων.
Το αρχικό ισχυρό ανοδικό ξέσπαμα μοιάζει να υποχωρεί, αν και είναι σαφές ότι δεν επικρατούν, πλέον, διαθέσεις ανάλογες με αυτές των προηγούμενων συνεδριάσεων, όπου οι επενδυτές ρευστοποιούσαν τα πάντα και στρέφονταν στην απόλυτη ασφάλεια των μετρητών.
Πιθανή αιτία για την αλλαγή της επενδυτικής στάσης και η δημοσιοποίηση ορισμένων εκθέσεων κορυφαίων χρημαοοικονομικών ομίλων, σύμφωνα με τις οποίες τα στοιχεία για την ανεργία Απριλίου στις ΗΠΑ θα είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικά, με την Goldman Sachs να εκτιμά ότι οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 2,5 εκατ., πρόβλεψη που εάν επαληθευθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη «καταστροφή» για την αμερικανική αγορά εργασίας από την εποχή του Μεγάλου Κραχ στις αρχές του 20ου αιώνα.
Πάντως κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες ανά την υφήλιο ανακοινώνουν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, νέα προγράμματα στήριξης των οικονομιών, με την επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίζει ότι η τράπεζα θα πράξει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην αφήσει την ευρωζώνη να οδηγηθεί σε καταστροφή.
Κέρδη 2% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη EuroStoxx 600, ενώ ενδοσυνδριακά έφθασε να ενισχύεται άνω του 3,5%, με τον κλάδο διασκέδασης και ταξιδιών να ανακάμπτει δυναμικά με άνοδο της τάξης του 9,2%, ενώ αντίθετα σημαντικές απώλειες σημειώνει ο τομέας τροφίμων και ποτών. Περιορισμός της ανόδου και για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX 30 να ενισχύεται 3,7% (από άνοδο που ξεπερνούσε το 5%) και τον FTSE 100 να κινείται 2,1% υψηλότερα.