Ανακάμπτει σήμερα η Wall Street από την μεγαλύτερη κάμψη της από το 1987. Προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών η Fed αρχίζει πρόγραμμα αγοράς βραχυπρόοθεσμων εταιρικών ομολόγων, επαναφέροντας τα δυνατά εργαλεία που είχε εφαρμόσει και στη διάρκεια της μεγάλης κρίσης 2008 - 2009.
Τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν και οι εντάσεις εμφανίστηκαν στη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση και στις πιστωτικές αγορές που αντιμετωπίζονταν εκ των προτέρων. Οι επενδυτές εξακολουθούν να αγωνίζονται να προσαρμοστούν σε μια άνευ προηγουμένου αναταραχή φοβούμενοι περαιτέρω σε ύφεση.
Παράλληλα η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί ένα πλουσιοπάροχο πακέτο στήριξης ύψους 850 δισ. δολαρίων, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα, το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στη Γερουσία ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών
Όλα αυτά κατάφεραν τελικά να οδηγήσουν σε ανοδική τροχιά τους δείκτες, σε μια συνεδρίαση που το Bloomberg περιγράφει ως «τρελή», λόγω των πολλών διακυμάνσεων.
Έτσι, στις 20.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 3,30% στις 20.854 μονάδες, ο S&P σημειώνει άνοδο 4,46% στις 2.492 μονάδες και ο Nasdaq παρουσιάζει κέρδη 4,77% στις 7,233 μονάδες.
Παράλληλα τα κρατικά ομόλογα υποχωρούν, αναστρέφοντας μέρος της πτώσης σχεδόν 25 μονάδων βάσης χθες.
Όπως έγραφε και νωρίτερα το Businessdaily, οι επενδυτές, κάτι το οποίο ισχύει και στην Ευρώπη, μάλλον φοβούνται περισσότερο το τι θα αφήσει πίσω της η επιδημία του κορονοϊού, σε όλα τα επίπεδα οικονομικά και κοινωνικά, και δεν εξετάζουν με απόλυτη ψυχραιμία τα μέτρα που ανακοινώνονται.
Ταυτόχρονα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο οι εκθέσεις κορυφαίων χρηματοοικονομικών ομίλων, στις οποίες οι αναλυτές εμφανίζονται απόλυτα βέβαιοι για επέλαση της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και για νέα «βουτιά» των αγορών, γεγονός που επιβαρύνει την ήδη χαμηλή επενδυτική εμπιστοσύνη.
Σε σημερινή της έκθεση η Morgan Stanley δηλώνει απόλυτα βέβαιη για διολίσθηση της διεθνούς οικονομίας σε ύφεση τουλάχιστον στο α' τρίμηνο του 2020, ενώ ανάλογες απόψεις έχει εκφράσει και η Goldman Sachs, η οποία, μάλιστα, σε χθεσινή της έκθεση δεν δίστασε να υποστηρίξει ότι ο S&P 500 μπορεί να διολισθήσει έως και τις 1.700 μονάδες, δηλαδή να εμφανίζει απώλειες άνω του 40% σε σύγκριση με τα τρέχοντα επίπεδα.
Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη
Ανοδική ήταν η τάση σήμερα στις ευρωαγορές μετά τα χθεσινά μέτρα του Eurogroup για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία της ευρωζώνης και τα σημερινά μέτρα της ΕΚΤ. Κινήσεις που δίνουν την εντύπωση στους επενδυτές ότι κυβερνήσεις και ΚεντρικέςΤράπεζες λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση οικονομικών των επιπτώσεων του κορονοϊού. Βέβαια, οι ταξιδιωτικές μετοχές συνεχίζουν την καθοδική τους τάση κατά 7%.
Ο Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 2,22% στις 290 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ανέβηκε κατά 2,56% στις 5.283 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 2,25% στις 8.939 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 είχε αύξηση 2,84% στις 3.881 μονάδες και στο Μιλάνο ο MIB κατέγραψε κέρδη 2,23% στις 15.314 μονάδες.