ΓΔ: 1469.25 0.37% Τζίρος: 78.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, «βουτιά» 10% για αερομεταφορείς

Οι ισχυρές πιέσεις στις μετοχές κλάδων που «απορροφούν» τους μεγαλύτερους κραδασμούς από την επιδημία του κορονοϊού, με τη μεταβλητότητα να συνεχίζεται.

Σταθερά σε πτωτική πορεία κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, αν και όχι της ίδιας έντασης με αυτήν προηγούμενων συνεδριάσεων, με επιχειρηματικούς κλάδους που δέχονται ισχυρό πλήγμα από την επιδημία του κορονοϊού, όπως αερομεταφορείς, όμιλοι ταξιδιών και διασκέδασης να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.

Το βασικό χαρακτηριστικό είναι η ισχυρή μεταβλητότητα, καθώς παρά το γεγονός ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 ξεκίνησε τη σημερινή συνεδρίαση με κέρδη 2,7%, οι ισχυρές πιέσεις που δέχεται ο κλάδος μεταφορών και αυτός ταξιδιών και διασκέδασης, με απώλειες που ξεπερνούν το 9% ήταν αρκετές για να μηδενίσουν την άνοδο και να οδηγήσουν τον δείκτη σε απώλειες της τάξης του 1,39%. 

Σε ανάλογη πορεία κινείται το σύνολο των μεγάλων χρηματιστηρίων, με τον DAX 30 να εμφανίζει πτώση 1,99%, ενώ στο 2% φθάνουν οι απώλειες για τον FTSE 100.

Η έντονη μεταβλητότητα αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι οι επενδυτές βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, με τα επονομαζόμενα «ζωώδη ένστικτα» να είναι αυτά που επικρατούν, δίνοντας την εντύπωση ότι οι συμμετέχοντες στις αγορές έχουν κυριολεκτικά «κλείσει τα αυτιά τους» σε οποιαδήποτε θετική είδηση. 

Παρά τα σκληρά μέτρα, όπως το κλείσιμο συνόρων και η διακοπή λειτουργίας των περισσότερων επιχειρήσεων, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αλλά και οι θεσμοί ΕΕ και ευρωζώνης, ανακοίνωσαν ένα μπαράζ μέτρων αρκετών δισ. ευρώ προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες αλλά κυρίως τις επιχειρήσεις και μάλιστα τις μικρομεσαίες οι οποίες αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά κάθε οικονομίας. 

Μάλιστα σε σημερινή επίσημη ανακοίνωση το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παροχή 45 δισ. ευρώ για στήριξη επιχειρήσεων, ενώ κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, έστω και με έμεσο τρόπο, επιτράπηκε στα κράτη-μέλη να ξεχάσουν, προσωρινά, τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με το έλλειμμα, καθώς οι δαπάνες που θα καταβάλουν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού δεν θα «γραφτούν» στα δημοσιονομικά τους δεδομένα. 

Την ίδια ώρα οι κεντρικές τράπεζες ρίχνουν δεκάδες δισ. σε αγορές και τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις τρέχουσες προκλήσεις αλλά κυρίως αυτές που θα εμφανιστούν μετά το πέρας της πανδημίας και θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ