Σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις, οι απώλειες στην Wall Street αρχίζουν και πάλι να διευρύνονται και οι τρεις βασικοί δείκτες υποχωρούσαν στις 19.20 περισσότερο από 8%, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση στην Ευρώπη.
Οι ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αυξάνονται, ενώ χωρίς συγκεκριμένα μέτρα και με γενικές διακηρύξεις πρόθεσης συνεργασίας έκλεισε η σημερινή τηλεδιάσκεψη της ομάδας των ηγετών των G7, την ίδια ώρα που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί τα μέτρα του Eurogroup.
Το ΔΝΤ έκανε γνωστό ότι 20 χώρες αναζητούν βοήθεια, διαβεβαιώνοντας ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλη τη «δύναμη πυρός» που διαθέτει για τη στήριξη των μελών του, η οποία ανέρχεται σε 1 τρισ. δολ.
Μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων κοντά στο μηδέν και της έναρξης νέους προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Fed σήμερα ανακοίνωσε νέα δημοπρασία για έκτακτη παροχή ρευστότητας έως 500 δισ. δολ. στις τράπεζες.
Στις 19.20 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones σημείωνε πτώση -8,64% στις 21.183 μονάδες, ο S&P κατέγραφε μείωση -8,34% στις 2.485 μονάδες και ο Nasdaq έπεφτε κατά -8,45% στις 7.209 μονάδες.
Περιόρισε τις απώλειες η Ευρώπη
Το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης συνέχισε την ιλιγγιώδη πτώση του και σήμερα, με τον δείκτη Dax να κλείνει μειωμένος κατά 5,31%, αφού κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφτανε να χάνει ακόμη και 10%, σε μια αγορά πανικόβλητη από την πανδημία του νέου κορονοϊού και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Dax έκλεισε στις 8.742,25 μονάδες, ενώ ο MDax στις 19.230.20, με απώλειες 5.07%. Από τον Ιανουάριο, ο Dax έχει καταγράψει απώλειες 34%.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε με πτώση 4,71%, στις 5.113.45 μονάδες. Από την 1η Ιανουαρίου, ο δείκτης έχει απολέσει περίπου το ένα τρίτο της αξίας του.
Οι απώλειες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων πάντως ήταν σχετικά περιορισμένες, αν συγκριθούν με εκείνες άλλων αγορών, όπως του Γιοχάνεσμπουργκ: το Χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση 12%, μία ημέρα μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση (κλείσιμο συνόρων, σχολείων, απαγόρευση συγκεντρώσεων) για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.
Η προσπάθεια αντίδρασης
Όπως έγραφε νωρίτερα το Businessdaily, oι επενδυτές αντιδρούν και οι αγορές καλύπτουν μεγάλο μέρος των αρχικών απωλειών. Η Νέα Υόρκη ξεκίνησε τη συνεδρίαση στο -12% και τώρα (λίγο πριν τις 18.00 ώρα Ελλάδος) οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο -6%.
Σημαντική αντίδραση εκδηλώνεται αυτή την ώρα στις αγορές με τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να ανακτούν μεγάλο μέρος των αρχικών απωλειών. Οι πτώση στην Νέα Υόρκη έχει περιοριστεί σημαντικά όπως και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τα νέα για την εμπλοκή του ESM να υποστηρίζουν την ανοδική αντίδραση.
O S&P 500 άνοιξε τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες -12,78% καταρρέοντας στις 2.364 μονάδες ωστόσο αυτή την ώρα στις 17.31, διαπραγματεύεται με πτώση -5,9% στις 2.541 μονάδες.
Ανάλογη είναι και η εικόνα για τον Dow Jones ο οποίος «άνοιξε» με βουτιά -12% και τώρα βρίσκεται στο -6,51%.
Ο DAX βρέθηκε να υποχωρεί νωρίτερα κατά -10,75% ενώ τώρα οι απώλειες έχουν περιοριστεί στο -3,71%. Στο -4,68% έχουν περιοριστεί οι απώλειες στο Παρίσι, στο -4,3% στο Λονδίνο ενώ πτώση -3,95% εμφανίζει ο Euro Stoxx 50. Στην Ιταλία, στο Μιλάνο, ο FTSE MIB εμφανίζει απώλειες -3,8%.
Οι επενδυτές προσπαθούν να προσανατολιστούν στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία που βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία. Από την μια πλευρά τα γιγαντιαία προγράμματα τόνωσης ρευστότητας τα οποία ανακοινώνουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, παρεμβάσεις που δεν έχουν προηγούμενο, δεν έχουν αποτιμηθεί, όπως επισης δεν έχει αποτιμηθεί το μέγεθος και το εύρος των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.