ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά

Κάτω από τα 30 δολ. υποχωρεί η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου

Ανίκανα να συγκρατήσουν τις αγορές παρουσιάζονται τα μέτρα που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Στα 29,21 δολάρια υποχωρεί το αμερικανικό αργό, στα 30,34 το μπρεντ.

Η τιμή του αμερικανικού αργού υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι σήμερα, καθώς η έκτακτη μείωση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και από άλλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου δεν μπόρεσαν να ηρεμήσουν τις αγορές, ενώ η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας σημείωσε τη μεγαλύτερη βουτιά εδώ και 30 χρόνια εν μέσω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ σημειώνει απώλειες -10,37% στα 30,34 δολάρια το βαρέλι στις 13.50 (ώρα Ελλάδας), ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχωρεί τα 29,21 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες -11,42%.

Για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, η Fed μείωσε χθες το βασικό επιτόκιό της κοντά στο μηδέν, προκαλώντας μία έκτακτη μείωση του επιτοκίου της κεντρικής τράπεζας τηςΝέας Ζηλανδίας σε χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ, καθώς άνοιγαν οι αγορές της Ασίας. Αργότερα παρενέβη και η Τράπεζα της Ιαπωνίας, χαλαρώνοντας περαιτέρω τη νομισματική πολιτική της σε μία έκτακτη συνεδρίαση. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν μπόρεσαν να καθησυχάσουν τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τα χρηματιστήρια μετοχών να υποχωρήσουν ξανά. «Γίνεται φανερό ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία τους για να αποτρέψουν μία κρίση, αλλά φαίνεται ότι ο φόβος της πανδημίας είναι αυτός που καθοδηγεί τους επενδυτές», δήλωσε αναλυτής της FXTM.

Η διαφορά μεταξύ της τιμής του μπρεντ και της τιμής του αμερικανικού αργού είναι κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, καθιστώντας το δεύτερο μη ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα εκμεταλλευθούν τις χαμηλές τιμές για να φουλάρουν τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας για έκτακτη ανάγκη, μία κίνηση που είχε ως στόχο να βοηθήσει τους παραγωγούς ενέργειας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη βουτιά των τιμών. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση και από την πλευρά της προσφοράς, καθώς η Σαουδική Αραβία - η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα - αύξησε την παραγωγή της και μείωσε πολύ τις τιμές για να αυξήσεις τις πωλήσεις στην Ασία και την Ευρώπη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βαρέλια πετρελαίου σε σειρά
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά την απελευθέρωση αποθεμάτων

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν μετά την ανακοίνωση αποδέσμευσης 100 εκατ. βαρελιών από τα παγκόσμια αποθέματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος εκτίμησε θετικές επιδράσεις.
Πετρέλαιο και χρήματα
ΔΙΕΘΝΗ

Η G7 αποφασίζει νέα απελευθέρωση αποθεμάτων ντίζελ

Η G7 αποφάσισε την απελευθέρωση έως 100 εκατ. βαρελιών ντίζελ και αργού πετρελαίου σε τέσσερις μήνες, χωρίς απαγόρευση εξαγωγών μεταξύ των μελών, για να μετριαστούν οι τιμές καυσίμων, σύμφωνα με δήλωση Μακρόν.
Βαρέλια πετρελαίου και γράφημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση τιμών πετρελαίου λόγω αναμονής αποθεμάτων ντίζελ στην Ευρώπη

Οι τιμές του πετρελαίου σημειώνουν πτώση, με το Brent Δεκεμβρίου στα 99,60 δολάρια (-2,65%) και το WTI Νοεμβρίου στα 89,37 δολάρια (-3,77%), καθώς η αγορά αναμένει αποδέσμευση ευρωπαϊκών αποθεμάτων ντίζελ.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

TotalEnergies: Επένδυση 10 δισ. στην Αργεντινή – Συνάντηση Μακρόν-Μιλέι

Η TotalEnergies θα επενδύσει σχεδόν 10 δισ. δολάρια στην Αργεντινή σε τρία υπάρχοντα έργα, όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος Πουγιανέ ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επισκέπτεται το Παρίσι για ενίσχυση διμερών σχέσεων.