Άναυδη παρακολουθεί η διεθνής αγορά πετρελαίου την κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία και την Ρωσία με πρωτοφανή μέτρα αύξησης της παραγωγής. Η Saudi Aramco δεσμεύθηκε σήμερα, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι θα αυξήσει περισσότερο από 25% την παραγωγή της τον Απρίλιο, ενώ αμέσως η Μόσχα απάντησε με μια αύξηση της δικής της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια.
Μετά τη χθεσινή «βουτιά» των διεθνών τιμών περισσότερο από 20%, που ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή του πολέμου στον Περσικό, σημειώθηκε σήμερα ανοδική αντίδραση. Όμως, ενώ τα κέρδη είχαν φθάσει σε διψήφιο ποσοστό νωρίτερα, μετά τις ανακοινώσεις για την παραγωγή Σ. Αραβίας και Ρωσίας «ψαλιδίσθηκαν» σε ποσοστό μικρότερου του 6%, για να επανέλθουν στις 12.30, ώρα Ελλάδος, στο +8,5%.
Οι δεσμεύσεις για αύξηση της παραγωγής, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσίας Ενέργειας προέβλεψε χθες ότι φέτος θα μειωθεί η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου λόγω της επιδημίας, οδηγούν την παγκόσμια αγορά σε αχαρτογράφητα νερά και η τελευταία ελπίδα για να σταματήσει η πτώση, που οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να φέρει το πετρέλαιο κάτω και από τα 20 δολ. το βαρέλι, είναι να ανοίξουν διπλωματικά κανάλια μεταξύ των μεγάλων αντιπάλων και να υπάρξει κάποια συμφωνία, στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, πριν ενεργοποιηθούν οι αυξήσεις παραγωγής, τον επόμενο μήνα.
Η Aramco, πάντως, ενημέρωσε σήμερα τους πελάτες της ότι από τον Απρίλιο θα αυξήσει την παραγωγή στο επίπεδο ρεκόρ των 12,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δηλαδή περισσότερο από 25% σε σχέση με τα επίπεδα Μαρτίου. Το Σάββατο, η Aramco είχε ανακοινώσει ότι θα αύξανε κλιμακωτά την παραγωγή, πρώτα στα 10 εκατ. βαρέλια και, ακολούθως, στα 12 εκατ. βαρέλια, αλλά πλέον φαίνεται ότι το Ριάντ έχει αποφασίσει να κλιμακώσει άμεσα τις... πολεμικές ενέργειες κατά της Μόσχας.
Σημειώνεται ότι η Aramco ανεβάζει την παραγωγή σε επίπεδα πάνω από το ανώτατο διατηρήσιμο όριο παραγωγής των εγκαταστάσεών της, που υπολογίζεται σε 11,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κάτι που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσει και τα στρατηγικά της αποθέματα για να «βομβαρδίσει» την αγορά με πετρέλαιο το συντομότερο δυνατό, ώστε να πιέσει τις τιμές και να φέρει την Ρωσία σε συνθηκολόγηση. Η Aramco διαθέτει τρεις μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στην Ευρώπη (Ρότερνταμ), την Ασία (Οκινάουα) και στην Αίγυπτο, στο λιμάνι Σίντι Κερίρ.
Η Ρωσία απάντησε αμέσως, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, δηλαδή περίπου στα 11,8 εκατ. βαρέλια, όπως εκτιμά το Bloomberg, που αποτελεί ρεκόρ για την παραγωγή της χώρας. Σημειώνεται, όμως, ότι οι Ρώσοι δεν διαθέτουν παγκόσμιο δίκτυο αποθήκευσης στρατηγικών αποθεμάτων, όπως η Σαουδική Αραβία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν την ίδια ευελιξία την αύξηση των εξαγωγών τους, αφού αυτή θα πρέπει να προέλθει πρωτίστως από αύξηση παραγωγής.
Ο Νόβακ άφησε ανοικτό, πάντως, το παράθυρο για διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να γίνουν συνομιλίες στο μέλλον και σημειώνοντας ότι ο ΟΠΕ+ θα μπορούσε να συνεδριάσει τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Αυτό σημαίνει, πάντως, ότι θα έχουν προηγηθεί οι μεγάλες αυξήσεις παραγωγής του Απριλίου, πριν οι εμπλεκόμενοι στην αντιπαράθεση καθίσουν στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις, με στόχο τη μείωση παραγωγής.
Αναλυτές σχολιάζουν ότι η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς πετρελαίου, που δεν καθοδηγείται πλέον από το Τέξας, όπως συνέβαινε στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα, ή από το καρτέλ του ΟΠΕΚ, όπως συμβαίνει από τη δεκαετία του '70 ως τώρα, οδηγεί την αγορά σε μεγάλη αστάθεια με ευρύτερες οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας καταδίκασε την προσπάθεια κρατών να χειραγωγήσουν και να προκαλέσουν σοκ στις αγορές.