Η ελεύθερη πτώση στις τιμές του μαύρου χρυσού, με το αμερικανικό αργό να διαμορφώνεται στα 30 δολάρια και το Brent ελαφρώς υψηλότερα από αυτό το επίπεδο, επαναφέρει στις μνήμες το 2016, όταν η συνεχιζόμενο αύξηση της παραγωγής shale πετρελαίου από τις ΗΠΑ οδήγησε σε κρίση την ενεργειακή αγορά.
Όπως αναφέρει ανάλυση του Bloomberg, η ειρωνεία στην όλη υπόθεση είναι ότι ακριβώς η παραπάνω κατάσταση οδήγησε στη δημιουργία του OPEC+, δηλαδή τη συμμαχία των κρατών-μελών του OPEC με τις χώρες παραγωγής πετρελαίου εκτός του οργανισμού και κυρίως τη Ρωσία, μία συμμαχία που καταρρέει με θόρυβο και συμπαρασύρει στα... τάρταρα και τις τιμές.
Με το ξεκίνημα των σημερινών συνεδριάσεων στην Ασία φάνηκε ξεκάθαρα ότι το πετρέλαιο θα βιώσει μία δραματική ημέρα, από τη στιγμή μάλιστα που η Σ. Αραβία ανοίγει τις κάνουλες, προκειμένου να αναγκάσει τη Ρωσία να δεχθεί τις απαιτήσεις της. Το προθεσμιακό συμβόλαιο του Brent υποχώρησε άνω του 30% στις ασιατικές αγορές, επίπεδα που δεν έχουν εμφανιστεί από τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) διαλύθηκε κατά 34%, οδηγώντας, μάλιστα, σε έστω και μικρή διακοπή των συναλλαγών.
Οι ρευστοποιήσεις προθεσμιακών συμβολαίων ήταν κάτι παραπάνω από φρενήρης, με περισσότερα από 115.000 συμβόλαια τόσο Brent όσο και WTI να αλλάζουν χέρια στο πρώτο ημίωρο των συνεδριάσεων στην Ασία.
Καταλύτης η απόφαση της Σ. Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησεις σε μία προσπάθεια να «κλέψει» μερίδιο αγοράς τόσο από τη Ρωσία όσο και από τους Αμερικανούς παραγωγούς shale πετρελαίου.
Η απόφαση της Μόσχας να μη στηρίξει την πρόταση της Σ. Αραβίας για μείωσης της ημερήσιας παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια στη συμμαχία OPEC+, είχε τελικά τα αντίθετα αποτελέσματα για τη Ρωσία, καθώς η κατάρρευση των τιμών μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην εξαρτώμενη από τις ενεργειακές εξαγωγές οικονομία της.