Οι τιμές των εμπορευμάτων έχουν σημειώσει πτώση τον τελευταίο μήνα, γεγονός που σηματοδοτεί ότι η υγεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν είναι στην καλύτερη κατάστασή της.
Το Invesco DB Base Metals Fund σημείωσε πτώση άνω του 7% τον τελευταίο μήνα, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 14% από τις 5 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου.
«Όσον αφορά τα εμπορεύματα, ολόκληρη η κατηγορία περιουσιακών στοιχείων δέχεται πιέσεις», δήλωσε ο Ρομπ Γκίνσμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος της Wolfe Research και προσέθεσε ότι «βλέπουμε αυτή την ευρεία πτώση των τιμών των εμπορευμάτων ως μια ακόμη προειδοποίηση για την κατάσταση της οικονομίας».
Ειδικά η πορεία του χαλκού θεωρείται ως ένα μήνυμα για το τι είναι πιθανό να συμβεί με την οικονομία, όπως επισημαίνει ο Μπαρτ Μέλεκ, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στην TD Securities.
Ο χαλκός εκτινάχθηκε νωρίτερα φέτος λόγω των προσδοκιών για έναν υπερ-κύκλο στον οποίο η ζήτηση θα ξεπερνούσε την προσφορά λόγω του ρόλου του μετάλλου ως βασική εισροή σε αναπτυσσόμενες βιομηχανίες όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ημιαγωγοί και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χαλκό έχουν υποχωρήσει κατά 21,4% από το υψηλό του 2024, στα 5,19 δολάρια ανά λίβρα στις 20 Μαΐου. Τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν υποχωρήσει σχεδόν 12% τον τελευταίο μήνα.
«Έχουμε την αφήγηση του υπερ-κύκλου, αυτού του υπέροχου κόσμου των οχημάτων με μπαταρίες, που διαλύεται πολύ, πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Μέλεκ στο CNBC. «Κανείς δεν μιλάει πλέον γι' αυτό».
Η αδυναμία στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, επιβαρύνει ιδιαίτερα τον χαλκό και το πετρέλαιο, σύμφωνα με τον αναλυτή, ο οποίος εκτιμά ότι είναι πιθανό ο χαλκός και το πετρέλαιο να αντιμετωπίζουν πλεονάσματα και όχι τη στενότητα της αγοράς που ανέμεναν οι αγορές.
«Δεν είχαμε εξαιρετικά υποστηρικτικά δημοσιονομικά κίνητρα στην Κίνα», δήλωσε ο Μέλεκ. «Υπήρχαν πολλά στοιχήματα, ότι η Κίνα θα παράσχει κάποιο είδος κινήτρων που θα ανυψώσουν την οικονομία της».
Αν και το πετρέλαιο βρήκε στήριξη από τις συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή, η αδύναμη ζήτηση στην Κίνα επιβαρύνει την αγορά εδώ και μήνες. Ο ΟΠΕΚ μείωσε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου φέτος κατά 135.000 βαρέλια ημερησίως, καθώς οι προσδοκίες για την κινεζική ζήτηση έχουν περιοριστεί.
«Τόσο οι αγορές ενέργειας όσο και οι αγορές βασικών μετάλλων και χαλκού αντικατοπτρίζουν ένα πιο αργό οικονομικό περιβάλλον όπου είναι πιθανό να υπάρξει μικρότερη αύξηση της ζήτησης που μειώνει τον κίνδυνο συνθηκών υποπροσφοράς», επιμένει ο Μέλεκ.
Την ίδια στιγμή που η οικονομία της Κίνας παραπαίει, οι ΗΠΑ «γυρίζουν» στον προστατευτισμό, επιβάλλοντας δασμούς κατά του Πεκίνου για τα πάντα, από τα ηλεκτρικά οχήματα, τις μπαταρίες, τους ημιαγωγούς και τις ηλιακές μονάδες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα τον Ιούλιο, με το Πεκίνο να καταθέτει καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.