ΓΔ: 2102.61 -0.94% Τζίρος: 394.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shuttestock

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παραμένει ο στόχος κατάκτησης των 1.500 μον.

Η εγχώρια αγορά διαθέτει πληθώρα «δυνατών χαρτιών» προκειμένου να κατακτήσει τον συγκεκριμένο στόχο το επόμενο χρονικό διάστημα. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηριακού τριμήνου και με τους Γενικό Δείκτη και τραπεζικό κλαδικό σε πολυετή υψηλά, υπενθυμίζουμε τη ρήση "the trend is your friend", με τον ευσεβή πόθο των επενδυτών του Χ.Α. να παραμένει στις 1.500 μονάδες.

Δυνατά «χαρτιά», που υποστηρίζουν τις αγοραίες αποτιμήσεις του ελληνικού Χρηματιστηρίου, μεταξύ άλλων, είναι: 

  1. Σε επίπεδο top-down, η προεξόφληση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας,
  2. Οι επιμέρους ανακοινώσεις κερδοφορίας για τη χρήση του 2023, που παραπέμπουν σε μια ιστορικά επιτυχημένη χρονιά, ενώ η εν δυνάμει βιωσιμότητα των αποτελεσμάτων θα βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ κινδύνου των ελληνικών μετοχών,
  3. Η -από την οπτική του επιτοκιακού ρίσκου- ευνοϊκή συγκυρία για την έκδοση και την αποπληρωμή κρατικού και εταιρικού ομολογιακού χρέους, 
  4. Η έντονη αποφασιστικότητα επιλεγμένων ελληνικών εισηγμένων για την ολοκλήρωση εταιρικών πράξεων εν μέσω του τρέχοντος ευνοϊκού timing,
  5. Η διαφαινόμενη επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα.

Με δεδομένη την αλληλοσύνδεση των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών, οι συναλλασσόμενοι του Χ.Α. απεύχονται την επαλήθευση των bearish σημάτων που δίνονται από κάποιους «παραφουσκωμένους» συντελεστές αποτίμησης των αμερικάνικων δεικτών S&P 500 και Nasdaq.

* Ο Πέτρος Στεριώτης (steriop1@yahoo.gr) είναι Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάγραμμα χρηματιστηρίου μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Γλίτωσε τα χειρότερα το Χρηματιστήριο, περιόρισε τις απώλειες στο 0,94%

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέκαμψε από τις μεγάλες αρχικές απώλειες και έκλεισε στις 2.102,61 μονάδες με πτώση 0,94%, σε συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας, με τις πετρελαϊκές μετοχές να ξεχωρίζουν θετικά, όπως το κατάφερε και η Metlen, παρά το αρνητικό ξεκίνημα.
πτώση χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

«Μαζεύονται» οι πρωινές απώλειες στο Χρηματιστήριο, αντίδραση πολλών μετοχών

Το Χρηματιστήριο Αθηνών περιορίζει τις πρωινές απώλειες, με τον Γενικό Δείκτη στο -1,21%, ενώ στο άνοιγμα σημείωσε «βουτιά» άνω του -3%. Αγοραστική αντίδραση με επίκεντρο τα blue chips.
Χρηματιστήριο Μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Φορούν «κράνη» οι επενδυτές, φόβοι για μακρά σύγκρουση και μεγάλες επιπτώσεις

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για παρατεταμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια. Πιέσεις στα χρηματιστήρια. Το Χρηματιστήριο Αθηνών και οι κίνδυνοι για οικονομία, τράπεζες και τουρισμό.