ΓΔ: 2090.64 0.20% Τζίρος: 172.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Άλμα για τη στερλίνα μετά την αλλαγή υπουργού Οικονομικών

Οι επενδυτές αναμένουν έναν επεκτατικό προϋπολογισμό υπό τον νέο υπουργό Οικονομικών τον επόμενο μήνα, μετά την παραίτηση του Σατζίντ Τζάβιντ,

Η λίρα επέκτεινε σήμερα τα κέρδη της καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο διορισμός του νέου υπουργού Οικονομικών θα ανοίξει τον δρόμο για ένα πιο επεκτατικό προϋπολογισμό τον επόμενο μήνα.

Ο Σατζίντ Τζάβιντ παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στο νέο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αφού του ζητήθηκε να αντικαταστήσει όλους τους συμβούλους του, σύμφωνα με πηγή κοντά στον Τζάβιντ. Αντικαταστάθηκε από τον Ρίσι Σουνάκ, πιστό στον Τζόνσον, που προηγουμένως ήταν δεύτερος τη τάξει στο υπουργείο Οικονομικών έχοντας την εποπτεία των δημοσίων δαπανών.

«Υπήρχε συνεχής διαμάχη για ένα διάστημα μεταξύ του (συμβούλου του Τζόνσον, του Ντόμινικ) Κάμινγκς και του υπουργού Οικονομικών. Ένας από τους λόγους για αυτή τη ρήξη φέρεται να ήταν ότι ο Τζάβιντ ήταν πολύ πιο συντηρητικός στη δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε η Τζέιν Φόλεϊ, αναλύτρια της Rabobank. «Αυτό που υπονοείται εδώ είναι ότι εάν ο Κάμινγκς στηρίξει περισσότερο τον νέο υπουργό, τότε ο προϋπολογισμός θα είναι πιο επεκτατικός και θα υπάρξει λιγότερη ανάγκη για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας».

Η πορεία της λίρας μετά την παραίτηση του Τζάβιντ ήταν υποτονική αλλά κατέγραψε άλμα όταν έγινε γνωστό πως ο Σουνάκ θα είναι ο αντικαταστάτης του. Το βρετανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο έως το 1,3045 δολάριο από το 1,2988 δολάριο, σημειώνοντας κέρδη άνω του 0,6%. Η λίρα παρέτεινε επίσης το ράλι της έναντι του ευρώ, σημειώνοντας άνοδο έως 0,7% στις 83,270 πένες, το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Δεκεμβρίου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sunak, Great Britain, Britain, England, Bretania, Vretania, Agglia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε τέσσερα στελέχη των Χούθι επέβαλε η Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ είπε την Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων για να πλήξει εκείνους που χρηματοδοτούν τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία.
Βλαντίμιρ Πούτιν ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Λονδίνο: «Προκλητική η απειλή Πούτιν για πόλεμο με την Ευρώπη»

Ο Βρετανός υπ. Υγείας χαρακτήρισε "παντιέρα παλληκαρισμών" τη δήλωση Πούτιν ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για πόλεμο με την Ευρώπη. Η υπ. Εξωτερικών ζητά από Πούτιν να σταματήσει τους λεονταρισμούς στο περιθώριο συνόδου ΝΑΤΟ.
Σφύρα δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στο δικαστήριο η απαγόρευση της Palestine Action

Νομικοί της βρετανικής κυβέρνησης υπερασπίστηκαν στο δικαστήριο την απαγόρευση της Palestine Action ως «αναλογική» λόγω της «κλιμάκωσης» δράσεων του φορέα, παρά τις αντιδράσεις οργανώσεων και προσφυγή της συνιδρύτριας Χούντα Αμόρι.
Μπιγκ Μπεν και σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Λιγότερα δικαστήρια με ενόρκους για ταχύτερη δικαιοσύνη

Η βρετανική κυβέρνηση προτείνει μείωση των λαϊκών δικαστών για ταχύτερη δικαιοσύνη και αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, περιορίζοντας τις δίκες με σώματα ενόρκων μόνο στα σοβαρά αδικήματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: +22% το εισόδημα σε 6 χρόνια, συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο 4ο Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία συγκλίνει δυναμικά με την Ευρώπη, με αύξηση 22% στο εισόδημα και μείωση φόρων, σημειώνοντας δέσμευση για συνέχιση μεταρρυθμίσεων.