ΓΔ: 2276.28 2.16% Τζίρος: 406.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: Shutterstock

Νέα αναταραχή στις αγορές, ισχυρή πίεση και στο ΧΑ

Σοκάρουν τους επενδυτές τα νέα στοιχεία για την εξέλιξη της επιδημίας στην Κίνα. Σοβαρή πτώση τραπεζικών μετοχών στην Αθήνα, στήριξη στο Δείκτη από Coca Cola και ΟΤΕ.

Διαψεύδονται οι προσδοκίες που ώθησαν υψηλότερα τα διεθνή χρηματιστήρια τις τελευταίες ημέρες για κορύφωση της επιδημίας του κοροναϊού στην Κίνα, καθώς τα νεότερα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση θανάτων και κρουσμάτων, προκαλώντας σοβαρή πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ και η Λεωφόρος Αθηνών δέχεται ισχυρή πίεση και τις απώλειες συγκρατεί μόνο η καλή επίδοση της Coca Cola και του ΟΤΕ.

Λίγο μετά τις 13.00, οι απώλειες του γερμανικού DAX και του γαλλικού CAC ξεπερνούσαν το 1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έχανε περισσότερο από 1,5%, λόγω και της αναστάτωσης που προκάλεσαν οι πληροφορίες περί σχέσεων του διευθύνοντος συμβούλου της Barclay's με τον Αμερικανό παιδόφιλο χρηματιστή, Τζέφρι Επστάιν. O δείκτης Euro Stoxx 50 έχανε περίπου 1,30%, ενώ και οι αμερικανικοί δείκτες οδεύουν σε πτώση στο άνοιγμα των συναλλαγών, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια του S&P 500 υποχωρούσαν κατά 0,80% και του Nasdaq σχεδόν κατά 1%.

Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης έχανε 0,60%, με τον τραπεζικό να υποχωρεί σχεδόν κατά 2%, ενώ νωρίτερα η πτώση του είχε φθάσει το 3%. Οι περισσότερες μετοχές βρίσκονται «στο κόκκινο», ενώ στήριξη στους βασικούς δείκτες προσφέρει η Coca Cola, που κερδίζει 2,6%, μετά την ανακοίνωση σημαντικής αύξησης κερδών και μερίσματος, όπως και ο τίτλος του ΟΤΕ, που ενισχύεται κατά 0,9%.

Αυτό που προβληματίζει έντονα τους επενδυτές είναι ότι ο κύκλος της επιδημίας του κοροναϊού δεν κλείνει, όπως είχε εκτιμηθεί τις προηγούμενες ημέρες. Αντίθετα, τα νεότερα στοιχεία από τις κινεζικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, μετά την εφαρμογή νέων μεθόδων διάγνωσης του ιού, έδειξαν ότι υπήρξαν 14.840 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε επίπεδο ρεκόρ (242 σε μία ημέρα), για να φθάσουν συνολικά τους 1.310.

Το πόσο σοβαρή επίδραση έχει ήδη η επιδημία στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται από τις τελευταίες προβλέψεις της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με τις οποίες η μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα θα προκαλέσει το πρώτο τρίμηνο του 2020 πτώση της ζήτησης, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ήδη το αργό, που είναι το βαρόμετρο των προσδοκιών για την παγκόσμια ανάπτυξη, έπεσε χαμηλότερα από τα 50 δολ. την περασμένη εβδομάδα. Η IEA εκτιμά στο μηνιαίο δελτίο της ότι η κατανάλωση, που αναμενόταν να αυξηθεί κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως το πρώτο τρίμηνο, θα μειωθεί τελικά κατά 435.000 βαρέλια, ενώ για το 2020, η αύξηση της κατανάλωσης θα πέσει 30%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.

Στις σημερινές συναλλαγές, η στροφή των επενδυτών στην ασφάλεια προκαλεί μεγάλη άνοδο του γιεν, όπως και του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,0622 φράγκα, δηλαδή σε χαμηλό 4,5 ετών. «Όταν βλέπεις αριθμούς όπως αυτοί (σ.σ.: που ανακοινώθηκαν από την Κίνα) δεν μπορείς παρά να περιορίσεις το ρίσκο στο χαρτοφυλάκιο, κάτι που σημαίνει ότι αγοράζεις γιεν», σχολίασε στέλεχος της ιαπωνικής Sumitomo Mitsui Trust Bank.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Άλμα +2,16% με υψηλό τζίρο και blue chips στο επίκεντρο

Στις 2.276,28 μονάδες με τζίρο που ξεπέρασε τα 400 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση όλες οι μετοχές έκλεισαν με άνοδο. Από το τζίρο τα 93,3 εκατ. ευρώ έγιναν στην Πειραιώς και 74 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα.
Στατιστικά αγοράς μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά το Χρηματιστήριο Αθηνών με κέρδη +0,53%

Μικτές τάσεις στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το Χ.Α. κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τραμπ πήγε σε υψηλά ημέρας με τοποθετήσεις στις μετοχές ενέργειας, κατασκευών, βιομηχανίας αλλά και τραπεζών κλείνοντας στις 2.228,17 μονάδες με άνοδο 0,53%.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Βαριές απώλειες 1,76%, οι απειλές Τραμπ κλωνίζουν τις αγορές

Στις 2.216,52 μονάδες με πτώση 1,76% και τζίρο 275 εκατ. ευρώ, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης υπό τις πιέσεις που προκαλούν οι κινήσεις Τραμπ. Δύσκολα εντόπιζε κάποιος πρωταγωνιστή και η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών υποχώρησε.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Εντυπωσιακό ριμπάουντ με τράπεζες «κόντρα» στις απειλές Τραμπ

Στις 2.256,32 μονάδες με άνοδο 0,48% και σε νέα υψηλά έκλεισε ο Γενικός Δείκτης. Ο τραπεζικός δείκτης έγραψε νέο υψηλό 10 ετών λόγω της πορείας των Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες επίσης βρέθηκαν σε νέα υψηλά.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση οι αγορές, «κρατά» η Αθήνα μετά τις νέες απειλές Τραμπ

Σε αναταραχή οι παγκόσμιες αγορές μετά τις νέες δασμολογικές απειλές του Ντ. Τραμπ με φόντο την Γροιλανδία. Πως ετοιμάζεται να απαντήσει η ΕΕ. Διατηρεί τις άμυνές του το Χρηματιστήριο Αθηνών.