ΓΔ: 2053.06 -0.47% Τζίρος: 53.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:36:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτο: Shutterstock

Συσσώρευση με επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ, υστέρηση έναντι των ξένων

Στον Large Cap ξεχώρισε το +3,19% της Σαράντης, η Helleniq Energy κέρδισε 2,37%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Τιτάν και Aegean Airlines. Πτώση 2,66% είχε ο ΟΤΕ, ενώ στο -2,25% έκλεισε η Quest.

Συνεχίζονται οι συνεδριάσεις συσσώρευσης, επιλεκτικών κινήσεων από short και long αλλά και «ζυγίσματος» δυνάμεων για τις επόμενες υπερβάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να παρουσιάζει και κάποια εύλογα σημάδια κόπωσης, την ώρα που οι διεθνείς αγορές καλπάζουν σε νέα υψηλά, καταγράφοντας νέο ράλι σήμερα. 

Το πρωί της Πέμπτης, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei εκτινάχτηκε πάνω από τις 39.000 μονάδες, κλείνοντας στις 39.098,68 μονάδες με ισχυρή άνοδο 2,19%, ξεπερνώντας μετά από 35 χρόνια το προηγούμενο υψηλό των 38.915,87 μονάδων, που είχε σημειωθεί το 1989. Στις ευρωπαϊκές αγορές ο γερμανικός DAX κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά καθώς με άνοδο 1,53% έχει ανέλθει στις 17.380 μονάδες, ενώ προς νέα ιστορικά υψηλά κινείται και ο CAC 40 στο Παρίσι, καθώς έχει υπερβεί τις 7.900 μονάδες με άνοδο 1,23%. 

Στη Wall Street και οι τρεις δείκτες σήμερα κινούνται ανοδικά, με τον Dow Jones στο +0,66%, τον S&P 500 στο +1,53% και τον τεχνολογικό Nasdaq κοντά στις 16.000 μονάδες με ράλι +2,22%

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, το ομόλογο της Intralot που «τρέχει» από χθες και λήγει αύριο, αλλά κυρίως οι μεγάλες απαιτήσεις ρευστότητας που θα «ζητήσει» το placement της Πειραιώς που φαίνεται πως θα είναι κομβικό σημείο για όλο το χρηματιστήριο, έχουν επηρεάσει τη διαθέσιμη ρευστότητα της αγοράς, καθώς σήμερα οι συναλλαγές ήταν μειωμένες έναντι των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων. 

Πάντως, παρά τα εύλογα σημάδια κόπωσης, η αγορά κρατάει με εντυπωσιακό τρόπο όλα τα τεχνικά κεκτημένα, ενώ το παιχνίδι των εναλλαγών στους πρωταγωνιστές συνεχίζεται. Σήμερα ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε αρχικά για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια το όριο και των 1.430 μονάδων φτάνοντας στο υψηλό των 1.431,08 μονάδων (+0,76%), όμως δεν υπήρχε ο τζίρος να υποστηρίξει αυτή την κίνηση, οπότε η διαπραγμάτευση έκτοτε έγινε σε χαμηλότερα επίπεδα, κλείνοντας τελικώς στις 1.419,25 μονάδες με οριακή πτώση 0,07%

Ο FTSE σχεδόν ίδια πορεία με το Γ.Δ. φτάνοντας αρχικά έως το +0,74%, όμως έκλεισε με οριακή πτώση 0,08% στις 3.447,21 μονάδες, ενώ ο Mid Cap είχε καλύτερη εικόνα σήμερα, έφτασε έως το +1,32% κλείνοντας τελικώς στο +0,25% και στις 2.412,68 μονάδες. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.238,75 μονάδες με άνοδο 0,38%. 

Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 108,89 εκατ. ευρώ, με τα 92,38 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 48,13 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στο μεσαίο χώρο έγιναν συναλλαγές 9,2 εκατ. ευρώ.

Στον Large Cap σήμερα ξεχώρισε το +3,19% της Σαράντης, η Helleniq Energy συνέχισε τη βελτιωμένη της εικόνα με άνοδο 2,37%, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Τιτάν και Aegean Airlines

Στον αντίποδα, πτώση 2,66% είχε ο ΟΤΕ, καθώς τα αποτελέσματα και η μερισματική πολιτική δεν είχαν θετικές εκπλήξεις, στο -2,25% έκλεισε η Quest Συμμετοχών, στο -1,29% η Jumbo και 0,98% η Τέρνα Ενεργειακή. Στον Mid Cap νέα υψηλά 14,5 ετών για την Intrakat που είχε άνοδο 2,45% στα 5,43 ευρώ, στο +1,69% η Intralot, +1,10% η Ideal Holdings και +1,01% o ΟΛΠ. Αντιθέτως, απώλειες άνω του 25 είχαν οι Αλουμύλ και Τεχνική Ολυμπιακή, στο -1,80% η ΕΥΑΘ και -1,03% η AVAX. Στο σύνολο της αγοράς 54 μετοχές είχαν πτώση και 65 άνοδο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*