Συνεδρίαση πανομοιότυπη με αρκετές άλλες του τελευταίου διαστήματος ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να επιβεβαιώνει αφενός την αδυναμία υπέρβασης του ορίου των 1.410 μονάδων που σύμφωνα με αναλυτές θα απελευθερώσει τεχνικά την αγορά, αφετέρου φάνηκε για πολλοστή φορά ότι οι 1.400 μονάδες αντέχουν.
Στην ουσία η αγορά συσσωρεύει στα υψηλά 13 ετών και αυτό δείχνει ότι συγκεντρώνει δυνάμεις για τη (νέα) υπέρβαση, παρά για οπισθοχώρηση, καθώς σοβαρές ρευστοποιήσεις που θα διατάρασσαν την ψυχολογία της αγοράς δεν βγαίνουν, ενώ στα διορθωτικά ή ισορροπητικά κομμάτια των συνεδριάσεων, το τέμπο στις συναλλαγές μειώνεται κατακόρυφα.
Η εβδομάδα που παρήλθε ήταν έστω και οριακά θετική (+0,31%), αποτελώντας τη 16 ανοδική στις 19 τελευταίες, κάτι που πιστοποιεί το ακάθεκτο momentum που υπάρχει. Από τη μία υπάρχουν πολύ μεγάλα κέρδη προς κατοχύρωση, από την άλλη πλευρά έρχεται το placement της Πειραιώς αλλά και το ομόλογο της Intralot, οπότε είναι εύλογη και η κάποια κόπωση των συναλλαγών, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί σημαντικά γεγονότα που απαίτησαν πολύ μεγάλη ρευστότητα πρόσφατα.
Εν μέσω όλων αυτών των δεδομένων, το Χ.Α. δείχνει να αφομοιώνει κεκτημένα και να κάνει τις επιμέρους διορθώσεις που απαιτούνται, χωρίς όμως να διαταράσσεται η ευρύτερη καλή ψυχολογία και χωρίς να υπάρχουν βίαια και εκτός προγράμματος αδειάσματα. Αυτή την εβδομάδα στήριγμα στην αγορά έδωσαν τα αποτελέσματα των Coca Cola HBC και Πειραιώς, που ήταν πολύ καλά και επιβεβαίωσαν τις υπάρχουσες αποτιμήσεις, ενώ απολύτως θετικό ήταν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες μάλιστα είχαν πολύ καλύτερη απόδοση απ’ ότι είχε το Χ.Α.
Σε κάθε περίπτωση, μια τόσο ρηχή, μικρή και περιφερειακή αγορά όπως είναι η ελληνική, είναι λογικό να παρουσιάζει αρρυθμίες και σημάδια κόπωσης μετά από τόσο μεγάλα θετικά σοκ όπως ήταν οι πρόσφατες υπερκαλύψεις με πακτωλό 43 δισ. ευρώ του ομολόγου του δημοσίου και της δημόσιας εγγραφής του Αεροδρομίου. Η αγορά άλλαξε βίαια πίστα το τελευταίο διάστημα, οπότε είναι λογικό να δημιουργούνται ανάγκες περισσότερης αλληλουχίας ισορροπιών και να «δέσουν» οι συνδετικοί κρίκοι όλου του συστήματος.
Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 182,8 εκατ. ευρώ, καθιστώντας την την κορυφαία των τελευταίων αρκετών ετών, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα, ο μέσος τζίρος έπεσε στα 110,17 εκατ. ευρώ, μολονότι μάλιστα την Τρίτη είχαμε το μίνι rebalancing για τις αλλαγές στους δείκτες FTSE Roussell και MSCI Small Cap όπου εισήχθησαν οι Intrakat και Intralot.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε – ξανά – την αδυναμία να υπερκεράσει τις 1.410 μονάδες, καθώς έφτασε έως το υψηλό των 1.415 μονάδων όταν κέρδιζε 0,82% γύρω στις 12:22 μ.μ., όμως σταδιακά κρέμασε, λίγο πριν το φινάλε πέρασε και σε πτωτική τροχιά, έως το -0,12%, χωρίς όμως να χάσει το όριο των 1.400 μονάδων. Τελικώς, έκλεισε στις 1.405,32 μονάδες, με οριακή άνοδο 0,13%, κάτι που οφείλεται στις «βαριές» Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Motor Oil, OTE και Τιτάν που έκλεισαν θετικά.
Στον Large Cap 14 μετοχές έκλεισαν με πτώση, μόνο οκτώ με άνοδο, ενώ τρεις έμειναν αμετάβλητες, ενώ στο σύνολο της αγοράς υπήρξε σχετική ισορροπία με 55 ανοδικές και 60 πτωτικές μετοχές. O FTSE 25 έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γ.Δ. έκλεισε στις 3.414,72 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%, ο Mid Cap έκλεισε στις 2.403,57 μονάδες με άνοδο 0,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,26% στις 1.226,08 μονάδες.
Σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε άνοδο 0,31% όπως προαναφέρθηκε, ο Large Cap κέρδισε 0,20%, ο Mid Cap έκλεισε στο +0,26% και ο τραπεζικός +0,08%. Ο τζίρος σήμερα διαμορφώθηκε στα 100,37 εκατ. ευρώ με τα 79,8 εκατ. στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 37,2 εκατ. στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 11,46 εκατ. ευρώ, με την Intrakat να δεσπόζει ξανά με 4,22 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap διόρθωση άνω του 2% είχε η Ελλάκτωρ ενώ άνω του 1% έχασαν οι Σαράντης, Alpha Bank, ΔΕΗ και Aegean. Στο μεσαίο χώρο, ξεχώρισε το +4,08% της Intrakat, το +2,57% της Fourlis και το +1,06% της Αλουμύλ, ενώ πτώση άνω του 1% είχαν οι AustriaCard, Intralot, ΕΥΑΘ και Τεχνική Ολυμπιακή.