ΓΔ: 2057.56 -0.25% Τζίρος: 166.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Χρηματιστήριο και μετοχές
Πηγή: Shutterstock

Ανοδικός βηματισμός για το Χρηματιστήριο, ηγούνται οι τράπεζες

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, με ηγέτη τη Eurobank η οποία ενισχύεται άνω του 3%, ενώ αυξημένη είναι και η αξία των συναλλαγών.

Με τις τραπεζικές μετοχές να ξεχωρίζουν και σχεδόν το σύνολο των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη, η εγχώρια αγορά αφήνει, προς το παρόν, την τάση του στενού εύρους διακύμανσης και επιστρέφει στην «κλασσική» συμπεριφορά της και εμφανίζει εικόνα καλύτερη των ευρωπαϊκών αγορών. 

Με θετικό πρόσημο κινούνται και οι κορυφαίες ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,26%, ενώ ο DAX έχει κέρδη 0,34%, με τα futures της Wall Street να εμφανίζουν ήπιες διακυμάνσεις και τον S&P 500 να έχει κέρδη 0,09%. 

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε αρκετά δυναμικά τη συνεδρίαση και στις 11:49 εμφανίζει κέρδη 1,01% στις 1.300,25 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 22,9 εκατ. ευρώ, ενώ 69 μετοχές ενισχύονται έναντι 29 που κινούνται με απώλειες. Άνοδος 1,20% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 0,86% υψηλότερα. 

Τον ρόλο της προωθητικής δύναμης για την αγορά αναλαμβάνουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 1,87%, ενώ ξεχωρίζει η μετοχή της Eurobank με κέρδη 3,16%. Άνοδος 1,29% για την Alpha Bank, με την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,10% υψηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +0,92%. 

Ελάχιστες οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση με αρνητικό πρόσημο, καθώς Aegean και AutoHellas υποχωρούν 0,36% και 0,16% αντίστοιχα. Κέρδη 1,03% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να έχει άνοδο 0,08%, ενώ σήμερα διαγράφονται άνω των 8 εκατ. ευρώ ίδιες μετοχές, ενώ ο ΟΠΑΠ ενισχύεται 1,13% και η ΔΕΗ κινείται 1,92% υψηλότερα. Κέρδη που ξεπερνούν το 2% για την Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι τίτλοι των TitanCenergy και Mytilineos

Ισχυρή πορεία και για αρκετές μετοχές της μέσης κεφαλαιοποίησης με την Entersoft να ενισχύεται άνω του 4%, ενώ κέρδη υψηλότερα του 2% σημειώνουν ΑΒΑΞ, Intrakat και Profile.

Το ΧΑ αποτελεί την αγορά - έκπληξη για το 2023, όπως άλλωστε σημείωσε σε δημοσίευμά του και ο Economist, ο οποίος ανέδειξε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την Ελλάδα ως την οικονομία που τα πήγε καλύτερα, βαθμολογώντας 35, κυρίως πλούσιες οικονομίες, με βάση πέντε δείκτες: πυρήνας πληθωρισμού, εύρος πληθωρισμού, ΑΕΠ, απασχόληση, τιμές μετοχών προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό. Στους τέσσερις δείκτες, οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι συγκρίσιμες, σε γενικές γραμμές, με αυτές των άλλων χωρών. Στις τιμές των μετοχών, όμως, η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια με μεγάλη διαφορά.

Η λίστα του Economist έχει ίσως μεγαλύτερη αξία από άλλες συγκρίσεις χρηματιστηριακών αποδόσεων που γίνονται με ονομαστικούς όρους. Το βρετανικό περιοδικό υπολογίζει την πραγματική απόδοση, δηλαδή μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, ώστε να είναι συγκρίσιμες οι αποδόσεις σε χώρες με πολύ υψηλό πληθωρισμό, όπως η Τουρκία, και αυτές σε οικονομίες με «κανονικό» επίπεδο πληθωρισμού.

Σε αυτή τη σύγκριση, οι ελληνικές μετοχές όχι μόνο κατατάσσονται πρώτες σε πραγματική απόδοση, αλλά με διαφορά σχεδόν 20 (!) μονάδων από τη δεύτερη αγορά της κατάταξης. Στο 9μηνο του 2023, η πραγματική απόδοση των ελληνικών μετοχών ήταν 43,8%, ενώ στην Πολωνία ήταν 24,4%.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*