ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Υψηλά τα επίπεδα αισιοδοξίας για το Χρηματιστήριο για το 2024

Το βλέμμα του ΧΑ στρέφεται προς τα υψηλά δεκαετίας, με τις αναβαθμίσεις του κρατικού αξιόχρεου και τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο να δημιουργούν αισιοδοξία για το νέο έτος. Γράφει ο Π. Στεριώτης*.

Στα επίπεδα που βρίσκονται οι διεθνείς αλλά και ο ελληνικός Γενικός Δείκτης μπορούμε να μιλήσουμε για το μεγάλο bull market της χρονιάς που ολοκληρώνεται, κόντρα στα προγνωστικά.

Το ΧΑ έχει ανέβει στο "αλεξίπτωτο" και το βλέμμα του στρέφεται προς τα υψηλά δεκαετίας, με τις αναβαθμίσεις του κρατικού αξιόχρεου και τις εξελίξεις στον Τραπεζικό κλάδο να δημιουργούν αισιοδοξία για το νέο έτος.

Η αμερικανική οικονομία, σηματωρός της παγκόσμιας, όχι μόνον απέφυγε την ύφεση αλλά σημειώνει και "συμπαθητικούς" ρυθμούς ανάπτυξης, με δυναμική αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη οι επίσημες μετρήσεις πληθωρισμού δείχνουν ότι το "τέρας" καταπολεμήθηκε, ειδικά με τις τιμές του Πετρελαίου να έχουν πέσει σε πολύμηνα χαμηλά, στα 70 δολάρια/βαρέλι. Αυτό είναι άλλο ένα παράδειγμα του απρόβλεπτου χαρακτήρα των αγορών, ειδικά ενόσω οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται.

Η διαχείριση του ρίσκου επιβάλλεται ακόμη και όταν ένα Χρηματιστήριο κινείται επίμονα προς μια κατεύθυνση και οι διορθώσεις του μοιάζουν απλά "διακοσμητικές".

Προσοχή, καθώς η αντεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων των Treasuries αποτελεί οιωνό ύφεσης, με επιτυχές ιστορικό πρόβλεψης στο παρελθόν. 

Το δε εβδομαδιαίο γκάλοπ της αμερικανικής Ένωσης Ιδιωτών Επενδυτών (ΑΑΙΙ) δείχνει ότι η αισιοδοξία μεταξύ τους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Άρα ελλοχεύει ο κίνδυνος της απροσεξίας και των αποτιμώντας "αναταράξεων", με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για περιφερειακά ΧΑ, όπως αυτό της Αθήνας.

* Ο Πέτρος Στεριώτης (steriop1@yahoo.gr) είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο με -2,09%, ισχυρότατες πιέσεις στις ξένες αγορές

Απώλειες 2,09% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 2.012,51 μονάδες. Ξεπέρασαν το 3% οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη. Πάνω από 2% οι απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ. Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω ανησυχιών για την τεχνολογία.
Bear Market Αγορές Πτώση
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες απώλειες στις αγορές, ανησυχία για τις αποτιμήσεις στην τεχνολογία

Ισχυρότατες πιέσεις στο ΧΑ με -1,82%. Έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Μεγάλες απώλειες στη Φρανκφούρτη και διάχυτη ανησυχία για τις αποτιμήσεις στην τεχνολογία. Βαρυσήμαντη προειδοποίηση του CEO της Google για τις επιπτώσεις.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ώρα της ΔΕΗ, στήριξη από τα deals με Ουκρανία και οι νέες πιέσεις στη Wall

Με το «βλέμμα» στις ξένες αγορές κινούνται οι επενδυτές καθώς ο φόβος διόρθωσης είναι διάχυτος. Κέρδη κόντρα στο ρεύμα για την Alpha Bank, ισχυρές πιέσεις σε Intralot και Jumbo. Σήμερα θα δημοσιεύσει η ΔΕΗ.
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν κράτησε τα πρωινά κέρδη το Χρηματιστήριο, «βαρίδι» οι ξένες αγορές

Στον απόηχο της αναβάθμισης το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά ωστόσο σταδιακά οι πωλητές επικράτησαν Στις 2.055,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες -0,19%. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ώθηση από την αναβάθμιση, «βαρίδι» το διεθνές κλίμα

Η αναβάθμιση της Fitch ενισχύει τη δυναμική του ΧΑ, όμως οι ανησυχίες για τη FED και ο κίνδυνος διόρθωσης των διεθνών αγορών δοκιμάζουν την ανοδική τάση. Σήμερα «κληρώνει» για ΕΧΑΕ, την Τετάρτη το Investor Day της ΔΕΗ.