ΓΔ: 2057.56 -0.25% Τζίρος: 166.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
Φωτό: Shutterstock

Πτωτική πορεία για το ΧΑ καθώς συνεχίζεται η κατοχύρωση κερδών

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο της ρευστοποίησης κερδών, μετά το ράλι των προηγούμενων μηνών και την εντυπωσιακή τους πορεία τον Νοέμβριο. Αυξημένη η αξία των συναλλαγών.

Υπό πίεση οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να κατοχυρώνουν κέρδη, στον απόηχο ενός εντυπωσιακού Νοεμβρίου από πλευράς κερδών και την αξία των συναλλαγών να είναι αρκετά ενισχυμένη. 

Αντίθετα οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα, φαίνεται να βρίσκουν τον ανοδικό βηματισμό τους, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 0,28%, ενώ πτωτική πορεία ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια της αμερικανικής αγοράς, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,21%. 

Στο πρώτο 30λπετο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης άλλαξε αρκετές φορές πρόσημο, ενώ στις 11:39 βρίσκεται στο 0,45% και τις 1.269,63 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στο επίπεδο των 23,1  εκατ. ευρώ, ενώ 41 μετοχές έχουν κέρδη έναντι 47 που υποχωρούν. Απώλειες 0,57% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 0,04%. 

Με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο κλαδικός δείκτης αποδυναμώνεται 0,91%. Πτώση 1,59% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,88%, την Εθνική Τράπεζα να έχει απώλειες 0,30% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,30% χαμηλότερα. 

Ελάχιστες μετοχές με θετικό πρόσημο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει αυτή των ΕΛΠΕ με κέρδη 0,67%. Αμετάβλητος ο τίτλος της Coca-Cola HBC, ενώ πτώση 0,20% έχει ο ΟΠΑΠ, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,76% και τη ΔΕΗ να κινείται 0,47% χαμηλότερα. Σημαντικές οι πιέσεις για τον τίτλο της Motor Oil με πτώση 1,77%, ενώ άνω του -1% υποχωρούν οι ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ και Sarantis

Η αγορά βρίσκεται εν αναμονή και της αυριανής ανακοίνωσης των στοιχείων για την πορεία της οικονομίας στο γ' τρίμηνο, με τη Morgan Stanley να εκτιμά σε έκθεσή της ότι θα καταγραφεί σημαντική επιβράδυνσης, με την ανάπτυξη να υποχωρεί σε ετήσια βάση στο 1,3%, από 2,7% που ήταν στο β' τρίμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο του 2023 αναμένει ρυθμό ανάπτυξης στο 2,3%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Κερδοφορία, Επενδύσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημάδια κόπωσης στην κερδοφορία των εισηγμένων στο πρώτο εξάμηνο

Η άνοδος της κερδοφορίας δεν χαρακτηρίζει πλέον το σύνολο της αγοράς όπως τα προηγούμενα χρόνια. Καθοριστική η επίδραση από την πτώση των κερδών των διυλιστηρίων. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για τη συνέχεια.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*