ΓΔ: 2012.51 -2.09% Τζίρος: 251.31 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο και αγορές
Φωτο: Shutterstock

Π. Στεργιώτης: Με διάθεση... «ταύρου» εισέρχεται στον Δεκέμβριο το Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200. Γράφει ο Π. Στεριώτης*

Αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το  αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης «αναμετράται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια.

Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών Ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», το εορταστικό κλίμα στα Χρηματιστήρια προέρχεται ως επί το πλείστον από το Εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις.

Παγκοσμίως, οι Αγορές των Ομολόγων έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό ακόμη και αν χρειάστηκαν καθησυχαστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων που «έδειξαν» προς την υποχώρηση στο κόστος του χρήματος, καθώς πυκνώνουν τα «στοιχήματα» ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί αλλά και ότι η παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση παρά τις αδυναμίες σε Κίνα, κατασκευαστικό κλάδο ΗΠΑ κλπ.

Παράλληλα, η υπερπροσφορά νέων χρεογράφων για τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων το 2024 θα δυσκολέψει εκ νέου τα πράγματα στα Χρηματιστήρια Μετοχών, τα οποία είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» με τα Ομολογιακά και μένει να φανεί αν τα διεθνή Funds θα «απαιτήσουν» υψηλότερες αποδόσεις για να τα αγοράσουν χρεόγραφα στις δημοπρασίες.

Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, αυτός καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200.

Ημερήσιο διάγραμμα Γενικού Δείκτη

 

* Ο Πέτρος Στεριώτης (steriop1@yahoo.gr) είναι διαχειριστής χαρτοφυλακίου. Κατέχει τις ανώτατες πιστοποιήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA) και της βρετανικής Society of Technical Analysts.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο με -2,09%, ισχυρότατες πιέσεις στις ξένες αγορές

Απώλειες 2,09% για τον Γενικό Δείκτη που έκλεισε στις 2.012,51 μονάδες. Ξεπέρασαν το 3% οι απώλειες στον τραπεζικό δείκτη. Πάνω από 2% οι απώλειες για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ. Ισχυρές πιέσεις στις διεθνείς αγορές λόγω ανησυχιών για την τεχνολογία.
Bear Market Αγορές Πτώση
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες απώλειες στις αγορές, ανησυχία για τις αποτιμήσεις στην τεχνολογία

Ισχυρότατες πιέσεις στο ΧΑ με -1,82%. Έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Μεγάλες απώλειες στη Φρανκφούρτη και διάχυτη ανησυχία για τις αποτιμήσεις στην τεχνολογία. Βαρυσήμαντη προειδοποίηση του CEO της Google για τις επιπτώσεις.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η ώρα της ΔΕΗ, στήριξη από τα deals με Ουκρανία και οι νέες πιέσεις στη Wall

Με το «βλέμμα» στις ξένες αγορές κινούνται οι επενδυτές καθώς ο φόβος διόρθωσης είναι διάχυτος. Κέρδη κόντρα στο ρεύμα για την Alpha Bank, ισχυρές πιέσεις σε Intralot και Jumbo. Σήμερα θα δημοσιεύσει η ΔΕΗ.
ηλεκτρονικός πίνακας μετοχών
ΑΓΟΡΕΣ

Δεν κράτησε τα πρωινά κέρδη το Χρηματιστήριο, «βαρίδι» οι ξένες αγορές

Στον απόηχο της αναβάθμισης το ΧΑ ξεκίνησε ανοδικά ωστόσο σταδιακά οι πωλητές επικράτησαν Στις 2.055,51 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες -0,19%. Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγές. Ποιες μετοχές ξεχώρισαν.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Ώθηση από την αναβάθμιση, «βαρίδι» το διεθνές κλίμα

Η αναβάθμιση της Fitch ενισχύει τη δυναμική του ΧΑ, όμως οι ανησυχίες για τη FED και ο κίνδυνος διόρθωσης των διεθνών αγορών δοκιμάζουν την ανοδική τάση. Σήμερα «κληρώνει» για ΕΧΑΕ, την Τετάρτη το Investor Day της ΔΕΗ.