ΓΔ: 2243.79 1.10% Τζίρος: 260.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:59:43
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

«Ανάσες» για το Χρηματιστήριο, με σημαντικό περιορισμό του τζίρου

Συνεχίζονται οι πιέσεις για Jumbo, καθώς διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ενώ στον αντίποδα διαθέσεις ράλι καταγράφονται για Ελλάκτωρ και ElvalHalcor. Μαζεμένος ο τζίρος λόγω και της αργίας σε Wall Street.

Οριακές μεταβολές, διαθέσεις stock picking και κυρίως «χαμηλή» πτήση των επενδυτικών διαθέσεων χαρακτηρίζουν τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, μετά το κρεσέντο των προηγούμενων ημερών στον απόηχο του placement της Εθνικής Τράπεζας, ενώ η αργία στη Wall Street δρα και αυτή με τη σειρά της «κατευναστικά» για την αγορά. 

Ανάλογο είναι το κλίμα, άλλωστε, που επικρατεί και στην Ευρώπη με τους βασικούς δείκτες να είναι στάσιμοι και τον DAX να ενισχύεται μόλις 0,13%, ενώ κέρδη 0,12% εμφανίζει ο Stoxx 600

Ο Γενικός Δείκτης κινείται σε αρκετά περιορισμένο εύρος διακύμανσης καθώς το χαμηλό ημέρας ήταν στις 1.254,50 μονάδες (-0,34%), ενώ το υψηλό ήταν στις 1.259,79 μονάδες (+0,08%), ενώ στις 13:51 βρίσκεται στο -0,01% και τις 1.258,47 μονάδες, με την αξία συναλλαγών να είναι πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις στα 35,5 εκατ. ευρώ, με 64 μετοχές να ενισχύονται και 55 να κινούνται με απώλειες. Πτώση 0,12% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει άνοδο 0,02%. 

Πτωτική κίνηση για τον τραπεζικό δείκτη στο -0,06%, με την Alpha Bank να έχει κέρδη 0,59%, τη Eurobank να υποχωρεί 0,60%, την Εθνική Τράπεζα να εμφανίζει απώλειες 0,32%, ενώ άνοδο 0,63% έχει η Τράπεζα Πειραιώς. Ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει για τα καλά έχοντας καθαρίσει με τα «κόκκινα» δάνεια της προηγούμενης 12ετίας, έβγαλε καθαρά κέρδη πάνω από 3 δισ. ευρώ το 9μηνο, ετοιμάζεται να δώσει μέρισμα, ενώ «καθαρίζει» και με τις μετοχικές εκκρεμότητες αναφορικά με την… ομηρία των μετοχών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Παραμένουν οι μεγάλες πιέσεις για τον τίτλο της Jumbo στο -4,29%, καθώς σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα των 1,47 ευρώ ανά μετοχή. Αντίθετα ράλι με άνοδο που ξεπερνά το 3% εμφανίζει η Ελλάκτωρ και ανάλογη πορεία ακολουθεί και η μετοχή της ElvalHalcor, με Mutilineos και Sarantis να έχουν κέρδη άνω του 1%. Κέρδη 0,28% για την Coca-Cola HBC, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,15%, τον ΟΠΑΠ να ενισχύεται 0,07%, ενώ κέρδη 0,68% εμφανίζει η ΔΕΗ. Απώλειες 0,68% εμφανίζει η Lamda μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι είχε υπερδιπλάσια EBITDA στο 9μηνο, με την Quest να υποχωρεί 2,97%, αν και πέτυχε διψήφια αύξηση πωλήσεων στο 9μηνο με οριακά μειωμένα κέρδη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο, Μετοχές, Αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Σε πλήρη εξέλιξη το "January Effect" στο XA, δεκάδες μετοχές σε νέα υψηλά

Το λεγόμενο January Effect είναι σε πλήρη εξέλιξη στο Χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο +4,65% φτάνοντας σε νέα υψηλά 16ετίας. Πρωταγωνιστούν με +11,56% οι τράπεζες. 44 μετοχές έχουν δει τον Ιανουάριο νέα υψηλά.
ΑΓΟΡΕΣ

Σε νέα υψηλά 16 ετών το ΧΑ με τράπεζες και επιλεκτικές αγορές σε blue chips

Στις 2.219,59 μονάδες με άνοδο 0,59% έκλεισε ο Γενικός Δείκτης δεχόμενος ώθηση από τις εκθέσεις των ξένων αναλυτών. Άλμα 8% για την μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, και κέρδη που ξεπέρασαν το 2% για Εθνική και Aktor.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΑΓΟΡΕΣ

Ποιες εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν τη διασπορά τους στο Χρηματιστήριο

Συνολικά 13 εταιρείες πρέπει να βελτιώσουν την ελεύθερη διασπορά των μετοχών μετά τον έλεγχο της ΕΧΑΕ, λαμβάνοντας επιπλέον παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Έξι εταιρείες έχουν βελτιώσει τη διασπορά.
Γραφήματα χρηματιστηρίου οθόνη
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Το μυστήριο των Μπαρμπάντος με πωλήσεις μετοχών 200 εκατ.

Το Μπαρμπάντος βρέθηκε απρόσμενα στην κορυφή των πωλητών του Χ.Α., με δύο κωδικούς να ρευστοποιούν μετοχές αξίας 193 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Πωλητές και τον Δεκέμβριο οι ξένοι επενδυτές.