ΓΔ: 2475.18 0.31% Τζίρος: 87.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:36
KNDS-Τανλ
Φώτο:Το άρμα μάχης LECLERC XLR της KNDS. Credits: KNDS

Γαλλία και Γερμανία ενώνουν δυνάμεις στην KNDS για είσοδο στις αγορές

Η KNDS ξεκινά διαδικασία για την εισαγωγή των μετοχών της σε Φρανκφούρτη και Παρίσι, με Γαλλία και Γερμανία να διατηρούν από 40%, δημιουργώντας έναν ισχυρό ευρωπαϊκό αμυντικό όμιλο.

Η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία KNDS προχωρά σε ένα σημαντικό στρατηγικό βήμα, εγκαινιάζοντας τη διαδικασία εισαγωγής των μετοχών της στα χρηματιστήρια της Φρανκφούρτης και του Παρισιού. Η δημόσια εγγραφή αποτελεί μέρος του σχεδίου μετασχηματισμού της εταιρείας σε έναν ισχυρό πανευρωπαϊκό αμυντικό όμιλο με γαλλογερμανική βάση.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς θα διατεθεί στο επενδυτικό κοινό το 20% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Η κίνηση αυτή συνοδεύεται από σημαντικές αλλαγές στη μετοχική δομή της KNDS, η οποία θεωρείται μία από τις πιο κρίσιμες εταιρείες της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Η οικογενειακή πλευρά των μετόχων, μέσω της Wegmann & Co., θα μεταβιβάσει ποσοστό 40% στο γερμανικό δημόσιο, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η εισαγωγή. Αντίστοιχα, το γαλλικό κράτος θα διαθέσει μέρος των μετοχών του στην αγορά, διατηρώντας τελικά επίσης ποσοστό 40%

Με τον τρόπο αυτό, Γαλλία και Γερμανία θα κατέχουν ισότιμη συμμετοχή στην εταιρεία, σύμφωνα με τη συμφωνία που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι δύο κυβερνήσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της IPO, η KNDS θα λειτουργεί ως εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, ενώ το 80% του μετοχικού της κεφαλαίου θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των δύο κρατών. Το υπόλοιπο 20% θα διαπραγματεύεται ελεύθερα στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, αντανακλώντας τη στρατηγική της Ευρώπης να διατηρεί τον έλεγχο κρίσιμων αμυντικών και τεχνολογικών επιχειρήσεων.

Η KNDS διαθέτει ευρύ χαρτοφυλάκιο προϊόντων και υπηρεσιών, καλύπτοντας από την κατασκευή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων έως την παραγωγή πυρομαχικών, τη συντήρηση, την εκπαίδευση και την ανάπτυξη εξειδικευμένων στρατιωτικών συστημάτων. Μεταξύ των ανταγωνιστών της συγκαταλέγονται μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι όπως η Rheinmetall και η CSG.

Τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας καταδεικνύουν τη δυναμική ανάπτυξή της. Το 2025 οι πωλήσεις ανήλθαν στα 4,4 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 16% σε ετήσια βάση, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών εκτοξεύθηκε στα 33,1 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική άνοδο σε σχέση με τα 23,5 δισ. ευρώ του προηγούμενου έτους.

Παράλληλα, η KNDS έχει ενισχύσει τη διεθνή παρουσία της, συνεργαζόμενη με περίπου 40 ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Ο όμιλος απασχολεί σήμερα περίπου 11.000 εργαζόμενους και σχεδιάζει περαιτέρω προσλήψεις, καθώς αυξάνει την παραγωγική του ικανότητα και εντείνει τις επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

Τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής έχουν αναλάβει να συντονίσουν κορυφαίοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως οι Bank of America, Deutsche Bank, Goldman Sachs και Societe Generale.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θερμόμετρο υψηλής θερμοκρασίας
ΔΙΕΘΝΗ

Σε συναγερμό η Ευρώπη λόγω καύσωνα, μέτρα προστασίας και επιπτώσεις

Σε υψηλό συναγερμό παραμένουν οι υγειονομικές αρχές στην Ευρώπη λόγω του καύσωνα, με απαγορεύσεις και προβλήματα στις υποδομές. Ρεκόρ θερμοκρασιών σε πολλές χώρες, ενώ στην Ιταλία αναμένονται τιμές έως 40°C.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ενιαίο μέτωπο από ηγέτες ΕΕ για ενίσχυση του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ

Μήνυμα ενότητας ενόψει Συνόδου ΝΑΤΟ έστειλαν από το Βερολίνο οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας, Ιταλίας και Βρετανίας, δίνοντας έμφαση σε ισχυρό ευρωπαϊκό πυλώνα, στήριξη στην Ουκρανία και αύξηση των αμυντικών δαπανών.
κράνος ΕΕ άμυνας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση ηγετών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας, ΗΒ για ευρωπαϊκή άμυνα

Η υποστήριξη στην Ουκρανία και η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα θα συζητηθούν αύριο στο Βερολίνο από τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Πολωνίας και Βρετανίας, με έμφαση στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Νέες κυρώσεις στη Ρωσία και περισσότερα όπλα στην Ουκρανία

Οι ηγέτες της G7 αποφάσισαν αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και την ενίσχυση της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο, σημειώνοντας νέα δυναμική και πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

Η Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία χαιρετίζουν τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν για λήξη του πολέμου, τονίζοντας τη σημασία της για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και την παγκόσμια οικονομία. Δηλώνουν στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους.