ΓΔ: 2475.62 0.33% Τζίρος: 89.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:27:36
Κιρ Στάρμερ κοντινό

Κρίσιμες εκλογές στο Μέικερφιλντ δοκιμάζουν το Εργατικό Κόμμα και Στάρμερ

Οι ψηφοφόροι της Μέικερφιλντ ψηφίζουν σήμερα σε κρίσιμη αναπληρωματική εκλογή, με μεγάλο ενδιαφέρον για το Εργατικό Κόμμα και τον πρωθυπουργό Στάρμερ. Η αναμέτρηση διεξάγεται μετά την παραίτηση του βουλευτή Τζος Σάιμονς.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι της περιφέρειας Μέικερφιλντ, στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ, σε μία από τις σημαντικότερες αναπληρωματικές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών στη Βρετανία. Η εκλογή θεωρείται κρίσιμη όχι μόνο για το κυβερνών Εργατικό Κόμμα αλλά και για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 το πρωί (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 22:00 το βράδυ, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Η αναμέτρηση προκηρύχθηκε μετά την παραίτηση του βουλευτή των Εργατικών Τζος Σάιμονς, ο οποίος αποχώρησε από τη Βουλή προκειμένου να διεκδικήσει την έδρα ο δήμαρχος του ευρύτερου Μάντσεστερ 'Αντι Μπέρναμ

Ο Μπέρναμ, πρώην υπουργός και πρώην διεκδικητής της ηγεσίας των Εργατικών, επιχειρεί να επιστρέψει στο Γουέστμινστερ σε μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης της ηγεσίας Στάρμερ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν 76.000 πολίτες, ενώ τη θέση διεκδικούν 14 υποψήφιοι. Στις βουλευτικές εκλογές του 2024 οι Εργατικοί είχαν επικρατήσει με ποσοστό 45,2%, έναντι 31,8% του Reform UK. 

Ωστόσο, οι πρόσφατες τοπικές εκλογές κατέγραψαν σημαντική άνοδο του Reform στην περιοχή, μετατρέποντας τη σημερινή αναμέτρηση σε πραγματικό πολιτικό βαρόμετρο.

Δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων έδειχναν τον Μπέρναμ να προηγείται με μικρή διαφορά, αξιοποιώντας την προσωπική του δημοτικότητα στην ευρύτερη περιοχή του Μάντσεστερ. 

Παράλληλα, η διάσπαση του δεξιού και αντιμεταναστευτικού χώρου μεταξύ του Reform UK και άλλων μικρότερων σχηματισμών φαίνεται να ευνοεί την υποψηφιότητά του.

Πολιτικές προεκτάσεις και επιπτώσεις

Η πολιτική σημασία της αναμέτρησης υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια μιας τοπικής εκλογικής περιφέρειας. Εάν ο Μπέρναμ επικρατήσει με άνεση, θα ενισχυθούν οι φωνές στο εσωτερικό των Εργατικών που τον βλέπουν ως πιθανό διάδοχο του Κιρ Στάρμερ. Αντίθετα, μια αποτυχία ή μια οριακή νίκη θα θεωρηθεί πλήγμα για όσους ζητούν αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα.

Το αποτέλεσμα αναμένεται επίσης να αποτελέσει δείκτη για τη δύναμη του Reform UK στις παραδοσιακές εργατικές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, όπου η δυσαρέσκεια για το κόστος ζωής, το μεταναστευτικό και τις οικονομικές προοπτικές έχει αυξηθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.

Για την κυβέρνηση Στάρμερ, η σημερινή ψηφοφορία λειτουργεί ως άτυπο δημοψήφισμα για την πορεία της μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις των Εργατικών στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και τις εσωκομματικές αναταράξεις που ακολούθησαν. 

Ένα ισχυρό αποτέλεσμα υπέρ του Μπέρναμ θα μπορούσε να επιταχύνει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος και να επηρεάσει καθοριστικά το πολιτικό σκηνικό στη Βρετανία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τόνι Μπλερ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τόνι Μπλερ: Οι Εργατικοί να δώσουν βάρος στην πολιτική, όχι στα πρόσωπα

Ο Τόνι Μπλερ συμβουλεύει τους Εργατικούς να μην στραφούν αριστερότερα ούτε να ακυρώσουν το Brexit, αλλά να εστιάσουν σε πολιτικές θέσεις και να παραμένουν στο ριζοσπαστικό κέντρο, για να έχουν προοπτική εξουσίας.
Πινακίδα Εργατικό Κόμμα Ηνωμένου Βασιλείου
ΔΙΕΘΝΗ

Η ιστορική ήττα των Εργατικών και η αγανάκτηση των Βρετανών ψηφοφόρων

Το Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία, από εκλογικό θρίαμβο βρέθηκε σε βαριά ήττα στις πρόσφατες τοπικές εκλογές. Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ παλεύει να διατηρήσει τη θέση του, με τους ψηφοφόρους να εκφράζουν έντονη απογοήτευση.
Rishi Sunak, Vretania, Britain, Great Britain
ΔΙΕΘΝΗ

Εκλογές για την 4η Ιουλίου προκήρυξε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ

Φήμες άρχισαν από το πρωί να κυκλοφορούν σήμερα στο κοινοβούλιο ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι έτοιμος να προκηρύξει εκλογές - κάτι που ούτε ο ίδιος ούτε η ομάδα του επιβεβαίωσαν ή διέψευσαν.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Επταετία χαμένων ευκαιριών, να έρθει η πολιτική αλλαγή

Ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ασκεί έντονη κριτική στον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για επταετία χαμένων ευκαιριών, αύξηση ανισοτήτων και ωφελιμισμό υπέρ των λίγων, παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης.
Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας: Πάμε για νίκη και σχηματισμό κυβέρνησης στις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως στόχος του είναι η πρωτιά στις εκλογές και σχηματισμός κυβέρνησης ακόμη και με δεύτερη αναμέτρηση, αποφεύγοντας συνεργασία με κόμματα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ανοίγοντας νέο προοδευτικό δρόμο.
Περιπολικό Ελληνικής Αστυνομίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Ρωμανός: Ακόμα αναμένουμε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση ΕΛΑΣ

Ο Νίκος Ρωμανός σχολίασε τις δημοσκοπήσεις λέγοντας πως το τελικό λόγο θα έχουν οι πολίτες στις κάλπες και επέκρινε την αντιπολίτευση για μονοτονία στη ρητορική και έλλειψη διαφάνειας στη χρηματοδότηση του νέου κόμματος.