ΓΔ: 2469.2 0.07% Τζίρος: 49.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:39:36
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο

Ο Ερντογάν εξαπολύει επίθεση κατά του Νετανιάχου

Ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά Ισραήλ και Νετανιάχου, κατηγορώντας τους για αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου και προειδοποίησε για επιπτώσεις διεθνώς, ενώ συνέδεσε την ασφάλεια της Τουρκίας με Συρία και Λίβανο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε σε σκληρή ρητορική κατά της κυβέρνησης του Ισραήλ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, διατυπώνοντας παράλληλα αυστηρές προειδοποιήσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, όπου αναμένεται να παραστεί ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι «αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο» και «λειτουργεί κυριολεκτικά ως εστία φυματίωσης και εργοστάσιο διχόνοιας, προκαλώντας συνεχώς αναταραχές σε μια ευρεία περιοχή». Τόνισε ακόμη ότι η τουρκική ασφάλεια συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις σε Συρία και Λίβανο.

«Η ασφάλεια της Τουρκίας δεν ξεκινά από την Αντιόχεια, αλλά από το Χαλέπι, τη Δαμασκό και τη Βηρυτό. Δεν θα ανεχθούμε καμία επιβολή γεγονότων στις χώρες των αδελφών μας, ούτε θα κλείσουμε τα μάτια σε επιθέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, προειδοποίησε για τους κινδύνους στην Ανατολική Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας: «Ας μην ξεχνά κανείς ότι όταν η φωτιά φουντώνει, δεν καίει μόνο την περιοχή, αλλά οι σπίθες πέφτουν σε όλο τον κόσμο. Αν δεν σταματήσει η ληστεία του Ισραήλ, το τίμημα θα το πληρώσει όχι μόνο η περιοχή, αλλά και όλη η ανθρωπότητα».

Τέλος, αναφερόμενος στις προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, σημείωσε: «Έχουμε εντείνει τις προετοιμασίες μας, ώστε η Σύνοδος Κορυφής της Άγκυρας να αποτελέσει ορόσημο στην ιστορία του ΝΑΤΟ. Η πρόσφατη ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κ. Τραμπ θα συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη σύνοδο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενότητα της Συμμαχίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μαχητικό αεροσκάφος F-35
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κίνηση στο Κογκρέσο για φραγμό επιστροφής της Τουρκίας στα F-35

Η βουλευτής Ντίνα Τίτους ξεκινά πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να εμποδίσει τυχόν επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα F-35 αν δεν λυθεί το θέμα S-400, ενεργοποιώντας νόμιμα εργαλεία μπλοκαρίσματος πώλησης όπλων.
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Πιθανή συνάντηση με Τραμπ στο περιθώριο του ΝΑΤΟ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «πιθανότατα» θα συνομιλήσει διμερώς με τον Ντόναλντ Τραμπ όταν ο Αμερικανός πρόεδρος επισκεφθεί την Άγκυρα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον επόμενο μήνα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Εντολή Ερντογάν για επανέναρξη συνομιλιών για τη Σχολή της Χάλκης

Ο Ερντογάν διέταξε την επανέναρξη συνομιλιών για τη Σχολή της Χάλκης, κατόπιν αιτήματος Τραμπ. Ο μητροπολίτης Εμμανουήλ δήλωσε πως το θέμα περνά σε νέα φάση, με συνομιλίες του τουρκικού Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Πατριαρχείου.
Σταύρος Παπασταύρου ομιλία Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Πράσινο φως στον Eastern Mediterranean Gateway Act από τη Γερουσία ΗΠΑ

Η έγκριση του Eastern Mediterranean Gateway Act από τη Γερουσία ΗΠΑ επιβεβαιώνει τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ στην ενέργεια, αναφέρει ο Στ. Παπασταύρου.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα παραστεί αυτοπροσώπως στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα γίνει τον Ιούλιο στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Σημαίες Ελλάδας Ισραήλ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικές πηγές: Οι συμμαχίες μας δεν χρειάζονται έγκριση τρίτων

Ανώτατη διπλωματική πηγή δηλώνει πως οι συμμαχίες της Ελλάδας δεν χρειάζονται έγκριση τρίτων, σχολιάζοντας τις τουρκικές αντιδράσεις στη συνεργασία με το Ισραήλ και υπογραμμίζοντας τα ελληνικά επιχειρήματα έναντι τουρκικών αξιώσεων.