Νέου τύπου και εξπρές ελέγχους με όπλο τα αναλυτικά στοιχεία που θα αποστέλλουν οι μεγάλες διεθνείς πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, με βάση το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεργασίας, θα διενεργεί η ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Με το νέο πρωτόκολλο που αναμένεται να υπογράψει εντός του μήνα ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής με τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, τα δεδομένα που θα φθάνουν στις φορολογικές αρχές θα «κουμπώνουν» με το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ και έτσι θα υπάρχει πλήρης και καθαρή εικόνα για το οικονομικό προφίλ των ιδιοκτητών και διαχειριστών ακινήτων αλλά και για τα χαρακτηριστικά και τον αριθμό των ακινήτων. Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων και με τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία.
Όσοι εντοπίζονται να κρύβουν εισοδήματα και ακίνητα θα αποβάλλονται αυτομάτως από τις πλατφόρμες και μέχρι να συμμορφωθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις τα ακίνητα που εκμισθώνουν δεν θα εμφανίζονται σε καμία από τις τρεις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Επίσης, με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO και το Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων θα προχωρήσει στην προσυμπλήρωση των κωδικών του εντύπου Ε2 στους οποίους δηλώνονται τα εισοδήματα από ακίνητα. Οι κωδικοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά δεν θα είναι «κλειδωμένοι», πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ή οι διαχειριστές ακινήτων θα έχουν τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση που εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση.
Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, ενώ φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 550 εκατ. ευρώ.
Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί πέρυσι 140.000 ακίνητα και οι διασταυρώσεις που διενήργησε η ΑΑΔΕ αποκάλυψαν ότι:
- Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.
- Για το 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ δηλαδή για 34.188 ακίνητα οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
- Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή το μνημόνιο συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις πλατφόρμες έχει συμβάλει ιδιαίτερα στον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ για το 2023, καθώς με τα στοιχεία που έδωσαν οι πλατφόρμες έγινε διασταύρωση περισσότερων από 70.000 διαχειριστών/ιδιοκτητών ακινήτων που δεν είχαν δηλώσει πραγματικά εισοδήματα και τους ζητήθηκε να συμμορφωθούν, εμφανίζοντας τελικά επιπλέον έσοδα συνολικού ύψους 103 εκατ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι πρόσφατα οι έλεγχοι «έφεραν στο φως» 200 βίλες στη Μύκονο που ενοικιάζονταν μέσω πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης χωρίς παραστατικά και χωρίς να έχουν δηλωθεί στην εφορία, ενώ ξενοδοχείο στα Μετέωρα δεν δήλωσε εισοδήματα 1,3 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ για το 2023 προβλέπει διασταυρώσεις στα μισθώματα των βραχυχρόνιων μισθώσεων με τα στοιχεία που θα δηλώσουν οι φορολογούμενοι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις με στόχο να εντοπιστούν περιπτώσεις απόκρυψης εισοδημάτων. Οι έλεγχοι θα αρχίσουν από την 1η Ιουλίου και, εκτός από τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, οι ελεγκτές μέσω «έξυπνων» εργαλείων θα αναζητούν κάθε μήνα τα στοιχεία από τις πλατφόρμες, προκειμένου να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν να δηλώσουν τις κρατήσεις και τα έσοδα που αποκτούν στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής της ΑΑΔΕ.
Εφόσον διαπιστωθεί ότι ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (Α.Μ.Α.) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (Μ.Α.Γ.) τα στοιχεία των ακινήτων και των «Διαχειριστών» θα αποστέλλονται στις εφορίες και οι ιδιοκτήτες θα καλούνται για να δώσουν εξηγήσεις και θα απειλούνται με πρόστιμα από 5.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.