Στη χώρα όπου τα πάντα έχουν να κάνουν με τις εντυπώσεις, ήταν απολύτως αναμενόμενο να προκαλέσει άκρατο ενθουσιασμό το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής με καταιγισμό δηλώσεων - αναλύσεων για την πρώτη μεγάλη ήττα Μητσοτάκη. Ασφαλώς η κάλπη μετέδωσε πολλά μηνύματα προς τον πρωθυπουργό ωστόσο αυτός ο πληθωρισμός δηλώσεων έχει ένα κεντρικό πρόβλημα: οι δηλώσεις των στελεχών των ευρύτερων «προοδευτικών δυνάμεων» είναι σχεδόν... περισσότερες από τους «προοδευτικούς ψηφοφόρους». Ο θρίαμβος του νέου δημάρχου Αθηνών, Χάρη Δούκα, βασίστηκε κυρίως σ’ αυτούς που δεν ψήφισαν, όχι σ' αυτούς που ψήφισαν, καθώς η αποχή ανήλθε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο κ. Δούκας εξελέγη δήμαρχος με 64.000 ψήφους, έναντι 96.600 ψήφων που είχε λάβει ο Κώστας Μπακογιάννης στις δημοτικές εκλογές του 2019 και 110.000 ψήφων που είχε λάβει ο Γιώργος Καμίνης το 2014. Η εικόνα αυτή ασφαλώς δεν αναιρεί την καθαρή νίκη του κ. Δούκα και την επίσης καθαρή αποδοκιμασία του κ. Μπακογιάννη αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.
-- Και για να έχουμε μια αίσθηση των αριθμών σημειώνουμε ότι στις εθνικές εκλογές του περασμένου Μάϊου ο κ. Χατζηδάκης έλαβε 75.000 ψήφους, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης 67.000 ψήφους, η κ. Νική Κεραμέως 61.000 ψήφους και πάει λέγοντος.
-- Πάμπολλοι εμφανίστηκαν στους πανηγυρισμούς, μεταξύ αυτών και ο Γ. Παπανδρέου. Θα αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε τις δηλώσεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος βρίσκεται σε άλλη σφαίρα: πανηγύρισε παρά την νέα μεγάλη κάμψη των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα θυμηθούμε όμως την παλαιότερη δήλωση του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που είχε δηλώσει πολύ σεμνά μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, με τη συμμετοχή καθηλωμένη σε ιστορικά χαμηλά, ότι… επέστρεψε η Δημοκρατία στην Ελλάδα!
Η Intrakat, η Επ. Ανταγωνισμού και ανακούφιση των Ολλανδών
Μπορεί να προκάλεσε πολλά χαμόγελα στην Intrakat η θετική εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, για την εξαγορά της Άκτωρ, ωστόσο ο μεγάλος αναστεναγμός ανακούφισης ήρθε από τους Ολλανδούς της Ελλάκτωρ. Διότι υπήρχε μια ανησυχία για τον κίνδυνο η Επιτροπή Ανταγωνισμού να μην εγκρίνει ή να εγκρίνει με αυστηρούς όρους την εξαγορά, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανατροπή του deal. Αυτό το ρυθμιστικό ρίσκο ήταν που είχε καταστήσει επιφυλακτικούς τους Ολλανδούς στην πρώτη πρόταση (και λίαν γενναιόδωρη) που είχε καταθέσει η Intrakat για την Ακτωρ μπαίνοντας σφήνα στις τότε διαπραγματεύσεις με τον Δ. Κούτρα. Μόνον μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης οι Ολλανδοί ξαναείδαν την πρόταση της τριανδρίας Δ. Μπάκου – Ι. Καϋμμενάκη – Αλ. Εξάρχου που οδήγησε τελικά στο μεγάλο deal.
-- Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν, καθώς μετά την Εισήγηση που δεν βλέπει επιπτώσεις στον ανταγωνισμό από τη συμφωνία, μάλλον είναι δεδομένη η έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαψεύδοντας όσους έβλεπαν προβλήματα.
-- Από την πλευρά της Intrakat κύκλοι της εταιρείας σημείωσαν για την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι «είναι μια θετική εξέλιξη και αισιοδοξούμε για το τελικό αποτέλεσμα», αναμένοντας πολύ λογικά την τελική έγκριση για τα επινίκια.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ
Πραγματοποιήθηκε χθες το τακτικό διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ, το οποίο όμως δεν είχε στο «μενού» την έναρξη της διαδικασίας για την πώληση πακέτου μετοχών που ελέγχει το Ταμείο στην Εθνική Τράπεζα. Η σχετική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες. Ο αρχικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει: Θα βγει προς πώληση το 20% από το 40% που ελέγχει το Ταμείο μέσα στο Νοέμβριο. Εκτός βέβαια αν η σύρραξη στη Μέση Ανατολή λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και οι αγορές βρεθούν σε περιδίνηση.
-- Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έκανε μια ευχή, μεταξύ των διεκδικητών να είναι και μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη αυτό, όπως σημείωσε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλ. Ξηρουχάκης, αλλά προς το παρών δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. Ούτε συνασπισμοί εφοπλιστών και κεφαλαιούχων φαίνονται στον ορίζοντα. Αντιθέτως, είναι σίγουρο πως ο διαγωνισμός θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων του εξωτερικού, αλλά και σε αυτή την περίπτωση η ουσία είναι το ενδιαφέρον να συνοδεύεται και από ικανοποιητικό τίμημα.
Τα παράπονα του Έλληνα εργαζόμενου
Προτελευταία είναι η Ελλάδα σε παγκόσμια έρευνα της Adecco σε ότι αφορά την ικανοποίηση των εργαζομένων ως προς τις απολαβές τους. Σύμφωνα με όσους συμμετείχαν στην ερεύνα μόλις το 44% ανέφερε ότι ο εργοδότης τους τους παρέχει έναν δίκαιο μισθό. Η μόνη χώρα κάτω από την Ελλάδα είναι η Ρουμανία (41%) και ακόμη και η Τουρκία που ταλανίζεται από την κατάρρευση της λίρας βρίσκεται σε καλύτερη θέση (55%). Ο παγκόσμιος μέσος όρος της έρευνας είναι στο 69% ενώ οι πιο ικανοποιημένοι με τις απολαβές τους εργαζόμενοι είναι σε Αυστραλία (86%), Ελβετία (86%) και Κίνα (85%). Παρά τα παράπονα τους οι Έλληνες δεν σκέφτονται να αλλάξουν δουλειά φέτος μόνο το 21% δηλώνει ότι σκοπεύει να αλλάξει δουλειά τους επόμενους 12 μήνες όταν πέρυσι το ποσοστό ήταν στο 30%.
Πιο κοντά η αεροπορική σύνδεση Ελλάδας – Ινδίας
Θέμα χρόνου θεωρείται πλέον η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με την Ινδία. Οι δύο χώρες την τελευταία τριετία είχαν βρεθεί πολύ κοντά δύο φορές ώστε να το πετύχουν αλλά την πρώτη το ανέβαλε η πανδημία και την δεύτερη εσωτερικές ανακατατάξεις στην αεροπορική βιομηχανία της Ινδίας. Χθες ανακοινώθηκε ότι η Air India, η μεγαλύτερη αεροπορική της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, ανακοίνωσε ότι ανέθεσε στην Asian Aviation τον ρόλο του Γενικού Αντιπροσώπου Πωλήσεων για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η αεροπορική που ίδρυσε ο θρυλικός JRD Tata θα είναι αυτή που θα ξεκινήσει πτήσεις στην Ελλάδα όμως το ενδιαφέρον για την χώρα μας είναι αυξημένο καθώς η αεροπορική θέλει να πάρει μερίδιο και από τους ομογενείς της Αυστραλίας που οι επιλογές τους έως σήμερα μοιράζονται μεταξύ των αεροπορικών του Αραβικού Κόλπου και την Σιγκαπούρη.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.