Δυο φορείς της ιδιωτικής υγείας που έχουν ταλαιπωρηθεί τα προηγούμενα χρόνια ενώθηκαν, με στόχο να αντιμετωπίσουν από κοινού τον ανταγωνισμό στο χώρο. Ο λόγος για το Ερρίκος Ντυνάν και τη Euromedica. Η Euromedica με τις χρηματοοικονομικές ενέσεις της Farallon έχει καταφέρει να εξυγιανθεί και το Ερρίκος Ντυνάν βγάζει πλέον διαχειρίσιμες ζημιές, αλλά και αυτό πορεύεται με τη βοήθεια της Τράπεζας Πειραιώς που ανελλιπώς τα τελευταία 10 χρόνια καλύπτει το κενό μεταξύ εσόδων και εξόδων του νοσοκομείου.
Το Ερρίκος Ντυνάν ανήκει κατά 100% στην Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της εταιρείας Ημιθέα και η Euromedica κατά 70% στo αμερικανικό επενδυτικό fund της Farallon και κατά 30% στην Πειραιώς. Αυτή η μετοχική σχέση δεν διέλαθε της προσοχής της Blantyre που έχει αναλάβει να αξιοποιήσει τα μη τραπεζικά assets της Τράπεζας Πειραιώς και πρότεινε τη συγχώνευση των δύο εταιρειών με απορρόφηση της Euromedica από την Ημιθέα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σχήμα που θα μπει σφήνα στους δύο μεγάλους πόλους της υγείας που έχουν διαμορφωθεί στην Ελλάδα.
Ο ένας είναι της Hellenic Healthcare του CVC (Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Λητώ, Ιασώ General κ.α.) και ο άλλος του Ιατρικού Κέντρου που κάθε χρόνο προχωρεί σε επενδύσεις εκατομμυρίων ανανεώνοντας τον εξοπλισμό του και δυναμώνοντας τη θέση του σε κλίνες στην Αττική.
Τα οφέλη της συγχώνευσης
Οι δύο φορείς αλληλοσυμπληρώνονται. Το Ερρικος Ντυνάν αποκτά πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο διαγνωστικών κέντρων της Euromedica σε όλη την Ελλάδα και η Euromedica αποκτά ένα ισχυρό σημείο αναφοράς στην Αττική με το Ερρίκος Ντυνάν.
«Με την ολοκλήρωση της απορρόφησης, η ΗΜΙΘΕΑ θα διαθέτει έναν πλήρως καθετοποιημένο όμιλο με παρουσία στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη, και σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, με ευρεία γεωγραφική κάλυψη της Ελληνικής Επικράτειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση που γνωστοποίησε τη συγχώνευση.
Ειδικότερα, το Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν θα πλαισιωθεί από 7 Γενικές και Μαιευτικές Κλινικές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο, Κοζάνη της Euromedica, από ένα ευρύ δίκτυο 23 Διαγνωστικών Κέντρων σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λάρισα, Πιερία, Αλεξανδρούπολη), καθώς και από ένα Κέντρο Αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη.
Ο νέος όμιλος υγείας θα απασχολεί πάνω από 2.700 εργαζομένους, ενώ θα διαθέτει περισσότερες από 1.000 κλίνες δευτεροβάθμιας φροντίδας πανελληνίως, έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί πάνω από 120.000 περιστατικά το χρόνο. Στην πρωτοβάθμια περίθαλψη το δίκτυο του ομίλου, στην ωρίμανσή του, θα μπορεί να εξυπηρετεί πάνω από 1.000.000 επισκέψεις ετησίως μέσα από ένα πλέγμα 3.500 συνεργαζόμενων ιατρών σε όλη την Ελλάδα.
Tα μεγέθη είναι όντως εντυπωσιακά και θα συμβάλουν στην καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα της Ημιθέα με τους προμηθευτές αλλά και στην προσέλκυση συνεργασιών με τον ασφαλιστικό κλάδο.
Απώτερος στόχος βέβαια είναι το νέο σχήμα μέσα από τις οικονομίες κλίμακος που θα προκύψουν αλλά και από την καθετοποίηση των εργασιών να καταστεί κερδοφόρο και σε βάθος χρόνου να πωληθεί σε κάποιον στρατηγικό επενδυτή του κλάδου, αφού τόσο η Farallon, όσο και η Τράπεζα Πειραιώς θέλουν να απεμπλακούν από το χώρο της υγείας.
Πώς Πειραιώς και Farallon κράτησαν στη ζωή το Ερρίκος Ντυνάν και τη Euromedica
Η Farallon ήταν ο λευκός ιππότης ώστε η Euromedica να ενταχθεί σε καθεστώς εξυγίανσης και σε συνεργασία με τον βασικό πιστωτή που ήταν η Πειραιώς να ανατάξουν τον όμιλο. Η Farallon απέκτησε δάνεια ονομαστικής αξίας 200 εκατ. ευρώ της Euromedica από Εθνική, Alpha και Εurobank με σημαντικό discount και χρηματοδότησε την ουσιαστική επανεκκίνηση της εταιρείας. Η «νέα» Εuromedica έχει αναλάβει δάνεια 85 εκατ, έχει ένα τζίρο της τάξης των 55 εκατ. ευρώ με στόχο σε μία πενταετία να «πιάσει» τα 150 εκατ. ευρώ μέσα από σταθερά κερδοφόρες χρήσεις. Yπολογίζεται πως η Farallon έως σήμερα έχει τοποθετήσει 100 εκατ. ευρώ στη Euromedica.
Το Ντυνάν ήταν ένα κοινωφελές ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου. Το Δημόσιο δεν επιδοτούσε το νοσοκομείο, εκτός από το καθεστώς χαμηλού ΦΠΑ. Η διοίκηση οριζόταν από τον Ερυθρό Σταυρό. Λόγω κακής διαχείρισης το νοσοκομείο χρεοκόπησε. Η Πειραιώς είχε αγοράσει τα δάνειά του και για να εξασφαλίσει τα χρήματά της διενήργησε πλειστηριασμό. Στη διαδικασία δεν εμφανίστηκε άλλος ενδιαφερόμενος και η Πειραιώς απέκτησε το Ντυνάν αντί 115 εκατ. ευρώ.
Με το τίμημα το νοσοκομείο επαναλειτούργησε, οι εργαζόμενοι έλαβαν τα δεδουλευμένα τους, οι απαιτήσεις του Δημοσίου ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους και ζημιώθηκαν οι προμηθευτές αλλά και η ίδια η τράπεζα, η οποία μέχρι σήμερα βάζει πάνω από 10 εκατ. ευρώ ετησίως για να καλύπτει τις ζημιές του. Έγιναν τρεις προσπάθειες να πωληθεί το νοσοκομείο αλλά και οι τρεις διαγωνισμοί απέβησαν άκαρποι. Μάλιστα, στο δεύτερο διαγωνισμό προσφορά για την απόκτηση του Ντυνάν είχε καταθέσει και η Farallon.
Το νοσοκομείο έχει βελτιώσει τις πληρότητές του, o εξοπλισμός του χωρίς να είναι τελευταίας τεχνολογίας είναι επαρκής, το προσωπικό είναι έμπειρο, αλλά όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί υπεράριθμο. Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2020, το νοσοκομείο είχε τζίρο 50 εκατ. ευρώ, ζημίες 13 εκατ. ευρώ και δανεισμό 55 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, είχε αρνητική καθαρή θέση αλλά πρόσφατα, στις 23 Μαρτίου, έγινε κεφαλαιοποίηση χρέους ύψους 142,5 εκατ. ευρώ από την Πειραιώς.
Η επόμενη μέρα για τον κλάδο υγείας στην Ελλάδα
Ο κλάδος της υγείας στην Ελλάδα είναι από τους πλέον δυναμικούς. Σίγουρα η έλευση του CVC τάραξε τα νερά και «ξύπνησε» τον ανταγωνισμό. Όλες οι μονάδες εκσυγχρονίζονται και έχουν περάσει στον έλεγχο ξένων funds -πλην του Ιατρικού Κέντρου- που στηρίζουν τις προσπάθειες επέκτασης ενόψει μάλιστα και της κατάργηση του clawback και rebate.
Το Ιασώ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Οaktree Fund και η Ευρωκλινική έχει ως μεγαλύτερο μέτοχο το BMO Private Equity από τη Σκωτία. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι όλοι οι μέτοχοι έχουν ορίζοντα εξόδου από την επένδυσή τους και προσδοκία για καταγραφή υπεραξιών.
Σε αυτό το περιβάλλον, το νέο σχήμα Ντυνάν -Εuromedica διατηρεί πολλά πλεονεκτήματα για να ξεχωρίσει αλλά κουβαλά και αμαρτίες του παρελθόντος που ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως βαρίδια -τουλάχιστον στην αρχή του εγχειρήματος