ΓΔ: 1382.68 0.06% Τζίρος: 149.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 DATA
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Κλείσιμο έτους στο ΧΑ με προσδοκίες για... επιστροφή στον Φεβρουάριο

Το χαμένο έδαφος μετά το ξέσπασμα του πολέμου καλύπτει το χρηματιστήριο: 16 συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από τις 900 μονάδες, κέρδη 3% από την αρχή του έτους και εικόνα ανθεκτικότητας. Κρίσιμα τα «σήματα» από Fed και ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Οιωνοί για καλό κλείσιμο έτους, με πιθανή προσπάθεια σύγκλισης με τα υψηλά που είδε ο Γενικός Δείκτης στις αρχές του 2022, πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, διαμορφώνονται στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπου οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν τον έλεγχο του momentum, διατηρώντας όλα τα τεχνικά κεκτημένα, ακόμα και στις φαινομενικά διορθωτικές συνεδριάσεις.

Η αγορά έκλεισε χθες για 16η συνεχή συνεδρίαση πάνω από το κομβικό όριο των 900 μονάδων κάτι που έχει να γίνει από την ανοδική πορεία που είχε τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, δηλαδή πριν την έναρξη του πολέμου, ενώ φαίνεται πως υπάρχει διάθεση κλεισίματος της «ψαλίδας» των απωλειών και του ρήγματος που δημιουργήθηκε από τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση που κλιμακώθηκε έκτοτε.

Διεθνώς υπάρχει παρόμοια κίνηση από τις αγορές που κλείνουν την ψαλίδα των απωλειών λόγω του πολέμου, καθώς χώρες, οικονομίες και επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί αρκετά στη νέα πραγματικότητα, με τις αγορές να δείχνουν ότι προεξοφλούν ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει και αυτό τον τεράστιο σκόπελο. Το κλίμα δεν παύει να είναι ευμετάβλητο, όπως έδειξε χθες η αρχικά πολύ δυναμική αντίδραση της Wall Street στα καλά στοιχεία για τον πληθωρισμό, η οποία στη συνέχεια «ξεφούσκωσε», αφήνοντας τους τρεις δείκτες στο κλείσιμο με πολύ μικρότερα κέρδη.

Παρά τις όποιες αναταράξεις, τις διορθώσεις και τα σκαμπανεβάσματα, οι αγορές κρατούν σχεδόν το σύνολο των κερδών τους από το δίμηνο ράλι Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, μειώνοντας τη ζημιά που έχει προκληθεί από τη μεγάλη πτώση που προηγήθηκε στο 9μηνο του 2022. Κορυφαίοι δείκτες του παγκοσμίου χρηματιστηριακού συστήματος έχουν καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των απωλειών τους, σε μια χρονιά μεγάλων κλυδωνισμών, εναλλαγών και διακυμάνσεων.

Θυμίζουμε ότι όλα τα τελευταία χρόνια οι αγορές έχουν αποδειχτεί… εφτάψυχες, έχοντας επιστρέψει πολλάκις στα ιστορικά υψηλά τους, με τέτοια δυναμική και τέτοια ανθεκτικότητα, όση ποτέ στο παρελθόν στην ιστορία των χρηματιστηρίων.

Το 2018 μετά τις τεράστιες απώλειες λόγω του οικονομικού πολέμου ΗΠΑ και Κίνας (Οκτώβριος – Νοέμβριος 2018) επέστρεψαν πετυχαίνοντας νέα ανοδικά, ρεκόρ, ενώ και μετά το σοκ του Covid-19 στο ξεκίνημα του 2020 επέστρεψαν με νέα ιστορικά υψηλά τόσο το καλοκαίρι εκείνου του έτους, όσο και καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια του 2021.

«Κλειδί» οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών σήμερα και αύριο

Καθοριστικές για τη συνέχεια θα είναι οι συνεδριάσεις σήμερα και αύριο των κεντρικών τραπεζών ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης αμφότερων, κάτι που έχει προεξοφληθεί προ πολλού από τις αγορές. Αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι τα «σήματα» που θα στείλουν οι κεντρικές τράπεζες σχετικά με την περαιτέρω πορεία της νομισματικής τους πολιτικής, από τα οποία οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να καταλάβουν πότε κλείνει αυτός ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων και πιθανόν να αρχίσει μια αποκλιμάκωση.

Την Τετάρτη η Fed αναμένεται να αυξήσει επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης φθάνοντας το παρεμβατικό επιτόκιο στο 4,25-4,50%, ενώ παράλληλα αναμένεται να δώσει κάποιες πρώτες ενδείξεις για το τι σκοπεύει να κάνει στην συνέχεια έχοντας στα χέρια της την επικαιροποιημένη μέτρηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που ήταν αρκετά ενθαρρυντική, καθώς έδειξε ότι για δεύτερο συνεχή μήνα ο πληθωρισμός μειώθηκε.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ θα πάρει τη σκυτάλη αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5%. Η βασική εστίαση εδώ θα αφορά τις προθέσεις πιστωτικής συρρίκνωσης μέσω της μείωσης των θέσεων σε κρατικά ομόλογα, που είχαν δημιουργηθεί με τα δύο προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

Από τις ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών και από τις δηλώσεις που θα κάνουν Πάουελ και Λαγκάρντ, θα εξαρτηθούν πολλά για το βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο momentum στις αγορές, ενώ ίσως «φωτιστεί» και η από εδώ και πέρα στρατηγική που θα εφαρμόσουν στα επιτόκια. Θυμίζουμε πως γενεσιουργός αιτία του δίμηνου ράλι των αγορών ήταν η προεξόφληση ότι πλέον «ταβάνωσε» η αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και σταδιακά θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Κοντά στα υψηλά οκτώ μηνών το Χ.Α.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να δείχνει καλή – τηρουμένων των αναλογιών – εικόνα και το Δεκέμβριο, κρατώντας όλα τα κεκτημένα από το δίμηνο ράλι που προηγήθηκε. Η αγορά κρατάει με χαρακτηριστική ευκολία την περιοχή των 900 – 910 μονάδων, ενώ χθες έκλεισε πάνω από τις 920 μονάδες, μια ανάσα δηλαδή από τα υψηλά 8μήνου που είναι στις 922,42 μονάδες από την 1η Δεκεμβρίου.

Μια σειρά θετικών καταλυτών και παραγόντων, συντηρεί το καλό κλίμα στην αγορά. Θετικές εκθέσεις και αναλύσεις ξένων οίκων, αποκλιμάκωση της αντιπαράθεσης τραπεζών και κυβέρνησης για τις προμήθειες, επιχειρηματική κινητικότητα και κυοφορία deals με αιχμή τον ενεργειακό τομέα (Mytilineos – Fairfax), εξαιρετικά αποτελέσματα 9μήνου αλλά και προσμονή για πιθανή ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023, είναι παράγοντες που κρατούν σε εγρήγορση το χρηματιστήριο.

Πλέον, ο Γ.Δ. ενισχύεται σε ποσοστό 3,04% το 2022, σε μια χρονιά πολύ μεγάλων κλυδωνισμών, που αν συνυπολογιστεί και το πτωτικό «ρήγμα» στα μέσα της χρονιάς, είναι μια επίδοση που ίσως δεν είναι αμελητέα. Βεβαίως, θυμίζουμε για ακόμη μια φορά πως το Χ.Α. έχασε το υπερδεκαετές παγκόσμιο bull market οπότε τώρα έχει λόγους υπεραπόδοσης, καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε timing επιστροφής.

Ο FTSE 25 κερδίζει 3,79% φέτος, ο Mid Cap περιόρισε τις απώλειές του στο -5,35%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται σε ποσοστό 10,93%. Σε επίπεδο Δεκεμβρίου και ενώ απομένουν δώδεκα συνεδριάσεις για τη λήξη του, ο Γ.Δ. είναι στο +0,90%, ο FTSE 25 κερδίζει 0,34%, ο Mid Cap ξεχωρίζει με +2,51%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει σε ποσοστό 2,35%.

Κύριοι στυλοβάτες της ανόδου και το Δεκέμβριο είναι τα ενεργειακά blue chips όπως Mytilineos (+8,53%), Helleniq Energy (+7,50%), Motor Oil (+7,12%), ElvalHalcor (+5,24%) κ.λπ. Στα αξιοσημείωτα είναι η 5η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση του τραπεζικού κλάδου που μετά την πρόσφατη διόρθωση καταγράφει άνοδο 3,55% το 5ήμερο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Θρίλερ με τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές, νέα δεδομένα και για το ΧΑ

Ψυχρολουσία από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Χάνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, «βουτιά» στη Wall. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ, προσδοκίες ότι θα κρατήσει πιο χαλαρή στάση από τη Fed. «Φρέναρε» η ανοδική αντίδραση του ΧΑ.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρονιά μετοχών και όχι δεικτών το 2024, το ΧΑ μαζεύει δυνάμεις για άνοδο

Μετά το +39% του 2023, οι επενδυτές ξεχωρίζουν μετοχές με ποιοτικά κριτήρια, τονίζει στο BD ο διευθύνων σύμβουλος της Merit, Λ. Παπακωνσταντίνου. Γύρισε ανοδικά και ο Μάρτιος για τον Γενικό Δείκτη. Ευνοϊκό το διεθνές κλίμα.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

«Σήμα» για ράλι από τη Fed στις αγορές, επιστροφή των αγοραστών στο ΧΑ

Τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος και ανάπτυξη στις ΗΠΑ πάνω από 2% ανοίγουν τον δρόμο για νέα ρεκόρ στις αγορές. Πάνω από 5.200 μονάδες ο S&P 500 και από τις 18.000 ο DAX. Ισχυρή ανάκαμψη στο ΧΑ μετά την πτώση.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εντυπωσιακό «σκούπισμα» μετοχών στο ΧΑ, κόντρα στο κακό διεθνές κλίμα

Μακριά από το χαμηλό ημέρας έκλεισαν χθες δείκτες και μετοχές, καθώς έγιναν σημαντικές αγορές με αιχμή τις τράπεζες και τα blue chips της πραγματικής οικονομίας που έφεραν τον υψηλότερο τζίρο για το 2024.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Η κρίσιμη εβδομάδα για το διεθνές ράλι και η σταθεροποίηση στο χρηματιστήριο

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και οι ετυμηγορίες των Fed και ΕΚΤ για την πολιτική επιτοκίων από το 2024 θα δώσουν κατεύθυνση στις διεθνείς αγορές. Τι εκτιμούν οι αναλυτές για το ΧΑ.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πάτησαν πάλι... γκάζι οι τράπεζες στο ΧΑ, κέρδη άνω του 8% σε δύο μέρες

Σημαντική αντίδραση αποκατάστασης έχει κάνει ο τραπεζικός κλάδος, με κέρδη έως 9,15% στις επιμέρους μετοχές και συνολικό τζίρο 90 εκατ. ευρώ. Κρίσιμο τεστ για τις αγορές η σημερινή ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.