Την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησής του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να μπει φρένο στις παθογένειες δεκαετιών και να συνεχιστεί το καλό momentum της οικονομίας, περιφρουρώντας ως κόρη οφθαλμού τη δημοσιονομική πειθαρχία, εξέφρασε μιλώντας χθες στους επενδυτές στο Λονδίνο από το βήμα του road show της ΕΧΑΕ και της Morgan Stanley ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός ήταν σαφές ότι στόχευσε στο να μηδενιστούν εντελώς οι φόβοι των διεθνών επενδυτών ότι ενδέχεται οι κοινωνικές αντιδράσεις να προκαλέσουν καθυστέρηση, άμβλυνση ή και ματαίωση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών, εκφράζοντας σε κάθε τόνο και αρκετές φορές ότι η κυβέρνησή του έχει πάρει πολύ ισχυρή εντολή να κάνει τις τομές που κρίνει απαραίτητες για να «τρέξει» η οικονομία.
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις όπως το νέο σύστημα φορολόγησης των επαγγελματιών, παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη επιτύχει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σημείωσε με έμφαση ότι θα συνεχισθεί η άσκηση υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής, με κεντρικό στόχο την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% του ΑΕΠ, το οποίο θα περιφρουρηθεί με απόλυτη αποφασιστικότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι στο αντίστοιχο περυσινό road show είχαν επισημανθεί μερικά κομβικά ορόσημα που θα ήταν απαραίτητα να λάβουν χώρα το 2023, όπως και έγινε. Αυτά ήταν η επίτευξη αυτοδυναμίας στις εκλογές όπου προέκυψε δυνατή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και η πιστή προσήλωση στη δημοσιονομική σταθερότητα. «Είμαι ευτυχής που καταφέραμε να ανταποκριθούμε σε αυτές τις προκλήσεις», τόνισε.
Αναφερόμενος στην επίτευξη αυτοδυναμίας στις διπλές εκλογές το Μάιο και τον Ιούνιο, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί. Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται, με τη χώρα να έχει έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά διεθνή επενδυτικά κεφάλαια».
Παράλληλα, εκθείασε την ανθεκτικότητα και την ποιότητα των 36 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών που συμμετέχουν στο road show τονίζοντας ότι αποδεικνύουν πως «δεν πρόκειται μόνο για μια κυβερνητική επιτυχία, αλλά και για μια επιχειρηματική επιτυχία. Με χαροποιεί το γεγονός ότι οι ελληνικές εταιρείες υιοθετούν επίσης το όραμά μας να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα, να επενδύσουν περισσότερο στο ελληνικό ταλέντο και να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό».
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με ιδιαίτερη έμφαση πως «η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε ιστορικό υπέρβασης των στόχων μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον. Φυσικά, υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τη μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα, οι οποίες θα εφαρμοστούν από αυτή την κυβέρνηση, επειδή έχουμε ισχυρή εντολή να το κάνουμε».
Και συνέχισε: «Για εμένα, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να σας μεταφέρω είναι η δέσμευσή μας να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες». Στο σημείο αυτό, υπεραμύνθηκε της πολιτικής για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στην τάξη των αυτοαπασχολούμενων, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα προχωρήσει, ενώ οι όποιες διορθωτικές αλλαγές θα είναι μόνο σε κάποια επιμέρους σημεία.
Στο καλύτερο δυνατό timing το road show στο Λονδίνο
Στο καλύτερο timing της τελευταίας 15ετίας λαμβάνει χώρα το road show που διοργανώνει η Morgan Stanley και η ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, όπου 36 εισηγμένες στο Χ.Α. συν την Τράπεζα Κύπρου, παρουσιάζονται σε περίπου 200 διαχειριστές που εκπροσωπούν 100 από τα ισχυρότερα funds της παγκόσμιας αγοράς, που διαχειρίζονται περίπου 30 τρισ. δολάρια.
Η ελληνική οικονομία έχει βγει πλέον από την κατηγορία junk μετά από 13 χρόνια έχοντας κερδίσει την επενδυτική βαθμίδα, οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι οι πιο δυναμικοί στην Ε.Ε., τα αποτελέσματα των εισηγμένων είναι εξαιρετικά, οι τράπεζες έχουν «καθαρίσει» με τα κόκκινα δάνεια και επιστρέφουν εμφατικά, ο τουρισμός κλείνει με έσοδα – ρεκόρ, ενώ υπάρχει και πολιτική σταθερότητα με κυβέρνηση που διατηρεί φιλοεπενδυτικό προφίλ, παραμένοντας αδιαπραγμάτευτα στη ρότα της Ευρώπης.
Επίσης, υπάρχει η επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank αλλά και από το άκρως επιτυχημένο placement της Εθνικής που στις εφτά τελευταίες συνεδριάσεις έχει διακινήσει συναλλαγές 1,56 δισ. ευρώ, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου για καμιά μετοχή. Πλέον η περίπτωση της ΕΤΕ αποτελεί case study για όλο το οικοσύστημα της αγοράς, καθώς αναβάθμισε με τη μία προσδοκίες και απαιτήσεις.
Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό πως σημαντική θέση στη μετοχή έχει αποκτήσει πλέον το Capital Group, με ποσοστό 5,06%. Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία είναι από τις μεγαλύτερες στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 2,6 τρισ. δολ. Τα επενδυτικά «σπίτια» που μπήκαν στο placement της Εθνικής διαχειρίζονται πολλά τρισ. ευρώ και δολάρια, οπότε σε μια αγορά με συνολική κεφαλαιοποίηση 86,3 δισ. ευρώ και μόλις 19 εταιρείες με αποτίμηση πάνω από το 1 δισ. ευρώ, μπορούν όχι απλώς να κάνουν τη διαφορά, αλλά να οδηγήσουν σε αλλαγή πίστας.
Και φυσικά, πλην του Capital Group, μετοχές της Εθνικής απέκτησαν και άλλα κορυφαία παγκοσμίως θεσμικά χαρτοφυλάκια από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία όπως Blackrock, Fidelity, Capital, Norges, Allianz, Wellington, GIC, Romero, IRWS και πολλοί άλλοι εξαιρετικής ποιότητας θεσμικοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το fund GIC, sovereign wealth fund της Σιγκαπούρης, με υπό διαχείριση κεφάλαια 770 δισ. δολαρίων θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ποιοτικά επενδυτές στον κόσμο και φημίζεται για τα ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια βάσει των οποίων υλοποιεί τις επενδύσεις του σε όλο το κόσμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες και από το Λονδίνο, τα επενδυτικά κεφάλαια που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά είναι πολλά. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουν να χτίσουν σταδιακά θέσεις είναι να αποκτήσει βάθος η αγορά, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται καθώς πλέον οι μέσες συναλλαγές του 2023 είναι στα 110,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση που είναι η υψηλότερη από το 2014 όταν οι μέσες συναλλαγές ήταν στα 127 εκατ. ευρώ με περισσότερες εισηγμένες, ενώ η αμέσως επόμενη ήταν το 2010 με το μέσο τζίρο στα 139,3 εκατ. ευρώ και το Γ.Δ. από τις 1.500 έως τις 2.100 μονάδες εκείνο το έτος.
Στόχος των ξένων λοιπόν είναι να μπουν σταδιακά στην αγορά με «χειρουργικές» κινήσεις και πονταρίσματα που δεν θα προκαλέσουν συστημικούς (θετικούς) κραδασμούς στην αγορά, δηλαδή θέλουν να αποφύγουν στο να εκτοξεύσουν τις τιμές. Η στρατηγική τους, όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι το φρόνιμο και ορθολογικό χτίσιμο θέσεων σε μια μακρά περίοδο και αναλόγως με το αν ξεδιπλώνεται το πλάνο της οικονομίας και της πορείας της χώρας, όπως έχει παρουσιαστεί. Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι ένα δείγμα για το πως θα επενδύουν οι ξένοι στο Χ.Α. ήταν και το χθεσινό που στις δημοπρασίες έγιναν σημαντικές αγορές, «γυρνώντας» θετικά το Γενικό Δείκτη.
Χθες στο Λονδίνο δέσποσαν οι παρουσιάσεις από τους ενεργειακούς ομίλους, ενώ σήμερα σειρά παίρνει ο τραπεζικός κλάδος, που παραμένει η ναυαρχίδα του χρηματιστηρίου αλλά και της οικονομίας. Θα παρουσιαστούν αποτελέσματα, μερισματικοί στόχοι, οι αναθεωρημένοι στόχοι κερδοφορίας των επόμενων ετών και όλα τα επιχειρηματικά πλάνα για τη digital στροφή της νέας εποχής.
«Κλείνει» την ψαλίδα της πτώσης Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου το Χ.Α.
Στα επίπεδα που ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου, που σημαίνει ότι βρίσκεται κοντά στα υψηλά τριών μηνών, τείνοντας να σβήσει τις απώλειες του προηγούμενου διμήνου έκλεισε χθες το Χ.Α., ενώ αυτονομήθηκε θετικά έναντι των ευρωπαϊκών δεικτών.
Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον ότι λαμβάνει χώρα ένα rotation των επενδυτών που συνεχίζουν τα πονταρίσματα σε μετοχές που έχουν μείνει πίσω όπως Σαράντης, ElvalHalcor, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΟΠΑΠ, Lamda Development, ενώ συνεχίζεται η βελτιωμένη εικόνα στο μεσαίο χώρο.
Το θετικό είναι ότι ο Γ.Δ. έκλεισε πάνω από το κομβικό τεχνικό όριο των 1.260 μονάδων καθώς ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.265,36 μονάδες με άνοδο 0,53% πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας που ήταν στις 1.267,31 μονάδες (+0,68%). Αν επιβεβαιώσει τις 1.260 μονάδες σε φίλτρο τριών ημερών, τότε ανοίγει ο δρόμος για την προσέγγιση της περιοχής των 1.290 – 1.300 μονάδων σύμφωνα με τους αναλυτές. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 121,85 εκατ. ευρώ με τα 106,88 εκατ. ευρώ να γίνονται στον Large Cap, εκ των οποίων τα 51,8 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap διακινήθηκε τζίρος 7,42 εκατ. ευρώ.
Η Εθνική για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση δέσποσε στις συναλλαγές διακινώντας το ¼ αυτών ήτοι 29 εκατ. ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε με πτώση 1,68% στα 6,0740 ευρώ και στο χαμηλό ημέρας. Πλέον, τρεις συνεδριάσεις πριν φύγει ο Νοέμβριος, ο Γ.Δ. καταγράφει κέρδη 6,06%, ο FTSE 25 κερδίζει 5,12%, o Mid Cap 8,32% ξεχωρίζοντας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με άνοδο 9,84%.