ΓΔ: 1491.71 -0.13% Τζίρος: 92.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
trapezes-banks
Φώτο: Shutterstock

Σε αναβάθμιση των τιμών - στόχων για τράπεζες προχωρά η Eurobank Eq.

Κορυφαία επιλογή συνεχίζει να είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Αναμένονται ισχυρά μεγέθη α' τριμήνου, ενώ οι τραπεζικές μετοχές διαθέτουν υψηλά περιθώρια περαιτέρω ανόδου.

Σε σημαντική αναβάθμιση των τιμών - στόχων για τις μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Τράπεζας Πειραιώς, με την τελευταία να συνεχίζει να αποτελεί κορυφαία επιλογή της, προχωρά η Eurobank Equities, τονίζοντας ότι διαθέτουν περαιτέρω περιθώρια ανόδου, ενώ κομβικό σημείο θα είναι η ανακοίνωση μεγεθών α' τριμήνου. 

Η σύσταση και για τις τρεις μετοχές είναι «αγορά», ενώ:

  • Για την Alpha Bank η νέα τιμή - στόχος είναι στα 2,41 ευρώ από 2,23 ευρώ πριν, 
  • Για την Εθνική Τράπεζα η νέα τιμή - στόχος είναι στα 10,37 ευρώ από 8,25 ευρώ πριν και 
  • Για την Τράπεζα Πειραιώς η νέα τιμή - στόχος είναι στα 5,40 ευρώ από 4,66 ευρώ πριν. 

Στην έκθεση τονίζεται ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές ξεκίνησαν δυναμικά το 2024 (μέχρι τον Φεβρουάριο) κλείνοντας το χάσμα αποτίμησης σε σχέση με τις αντίστοιχες μετοχές της περιφέρειας της ΕΕ, χάρη στα υψηλά κέρδη του 2023 (adj. RoTE περίπου16%), την επιτυχημένη μείωση του ρίσκου των B/S (δείκτης NPE περίπου 4%) και τη βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά μετά τις τοποθετήσεις του ΤΧΣ. 

Ωστόσο, τον Μάρτιο υπέστησαν μια περίοδο υποαπόδοσης (>15%), με το σχετικό P/TBV discount για το 2024 να διευρύνεται σε περίπου 20% (και το P/E discount ακόμη υψηλότερο) λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και την αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των μερισμάτων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές της ευρωζώνης. 

Πιο πρόσφατα οι μετοχές έχουν εν μέρει καλύψει την ανοδική κίνηση των τραπεζών στην ΕΕ, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε έκπτωση >20%. Αποτέλεσμα να συνεχίζουν να είναι ελκυστικές και να έχουν χαμηλή αποτίμηση σε συνδυασμό με: 

  • προβλεπόμενο RoTE 14%-12% το 2024-26 (πάνω από το περίπου 12% για τις τράπεζες της περιφέρειας της ΕΕ), ανώτερες
  • προοπτικές αύξησης των χορηγήσεων έναντι των ομοειδών της ΕΕ (μεσαίο μονοψήφιο ποσοστό %), 
  • καλή διαχείριση του κόστους, 
  • βελτιωμένη παραγωγή αμοιβών, 
  • αντιστάθμιση καταθέσεων που μετριάζει την πτώση από τις μειώσεις των επιτοκίων και 
  • μείωση των προβλέψεων, οι οποίες είναι έτοιμες να αντισταθμίσουν την ομαλοποίηση των εσόδων από τόκους (NII). Όσον αφορά το κομβικό σημείο των μερισμάτων, εκτιμάται ότι η συσσώρευση πλεονάζοντος κεφαλαίου, το οποίο ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ το 2023, θα επιτρέψει τη διανομή μερισμάτων ύψους 10%-20% το 2024 και έως 50% έως το 2025, παράλληλα με την προοπτική επαναγοράς μετοχών.

Η περίοδος των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου αρχίζει με την Τρ. Πειραιώς στις 30/4, ακολουθούμενη από την Εθνική Τράπεζα την 1η Μαΐου και την Alpha Bank/Eurobank στις 16 Μαΐου. Αναμένεται ένα ισχυρό τρίμηνο, με συνολικό Core PPI στα €1,29 δισ., μόλις -1% σε τριμηνιαία βάση σε σχέση με το ρεκόρ στο δ’ τρίμηνο του 2023. Οι απώλειες αντιστάθμισης των καταθέσεων, το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και η εποχικά ήπια πιστωτική επέκταση είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση του NII κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, η οποία, όμως, παραμένει μία πολύ καλή επίδοση. 

Αυτά αναμένεται να αντισταθμιστούν εν μέρει από τα χαμηλότερα OpEx και μια μικρή άνοδο του υποκείμενου CoR (σε περίπου 76bps, +5bps q/q, σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2024). Συνολικά, αναμένονται προσαρμοσμένα έσοδα στα 851 εκατ. ευρώ, που «μεταφράζεται» σε προσαρμοσμένο RoTE (μετά AT1) της τάξης του 16%, ξεπερνώντας τις ετήσιες προβλέψεις στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η χρηματιστηριακή προχωρά σε αύξηση των προσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή κατά 3% για το διάστημα 2024 – 2025. Αναμένει μείωση του ΝΙΙ 2% το 2024 και 8% το 2025, αλλά σταθερή παραγωγή προμηθειών (2023 – 2026 CAGR περίπου 7%), ενισχυμένη από τα ισχυρά μακροοικονομικά μεγέθη και τις εύρωστες δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με τα OpEx να παραμένουν υπό έλεγχο (δείκτες C/I στην περιοχή 35-38%). Επιπλέον, το CoR αναμένεται να μειωθεί σταδιακά (σε 0,58% έως το 2026), αντανακλώντας τη βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων. Συνολικά, εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα προσόντα να αντέξουν τις μειώσεις επιτοκίων, με βιώσιμο RoTe >10-13% μετά το 2025 (και 11-16% το 2024).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν συνέχεια στο ράλι των τραπεζικών μετοχών

Μπαράζ αναβαθμίσεων στις τιμές στόχους από μεγάλους διεθνείς οίκους και εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες. Εγκώμια από την DBRS στις ελληνικές τράπεζες και επάνοδος της Εθνικής στην επενδυτική βαθμίδα.