ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:47 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Oikonomia, Economy, Ellada
Φωτο: Shutterstock

«Πράσινο» από Δημοσιονομικό Συμβούλιο στους στόχους του Μεσοπρόθεσμου

Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το 2024 θα ξεπεράσει σημαντικά τον μέσο όρο της ΕΕ ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,6% τη φετινή χρονιά και θα αποκλιμακωθεί στο 2% το 2025.

Υιοθετεί τις μακροοικονομικές προβλέψεις στις οποίες βασίζεται το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ), καθώς το μακροοικονομικό του σενάριο είναι συνεπές με εκείνο του Προγράμματος Σταθερότητας 2023 και με το αντίστοιχο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2024. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «οι προβλέψεις του ΕΔΣ για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (2,3% για το 2024 και 2,4% για το 2025) συγκλίνουν αν και λίγο πιο συντηρητικές, με το μακροοικονομικό σενάριο που περιγράφεται στο τρέχον Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024, καθώς και με αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων εγχώριων και διεθνών φορέων».

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει πως η ελαφρώς πιο συντηρητική εκτίμησή του, «βασίζεται σε μια εντονότερη επίπτωση από τον χαμηλό ρυθμό μεγέθυνσης των οικονομιών της ΕΕ και τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου καθυστέρηση της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία ότι, ο ρυθμός μεγέθυνσης για την περίοδο 2024 αναμένεται να διαμορφωθεί σημαντικά υψηλότερα από τον μέσο όρο της ΕΕ (σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός μεγέθυνσης στη ζώνη του ευρώ εκτιμάται να διαμορφωθεί σε 0,8%). Η εξέλιξη του πληθωρισμού είναι συνεπής με την πρόβλεψη στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2024 (2,6% για το 2024) και αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση του στο 2% για το 2025.

Η ιδιωτική κατανάλωση αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της πορεία με ρυθμό αύξησης 1,6%, σε συνδυασμό με σημαντική άνοδο των εξαγωγών. Τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να επιδράσουν σημαντικά στον ακαθάριστο σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου που συνεχίζει ανοδική πορεία με πρόβλεψη στο 9,1% για το 2024. 

Στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών προκλήσεων για την ελληνική οικονομία συντάσσονται μεταξύ άλλων: η αποτελεσματική υλοποίηση του προγράμματος Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μια ταχύτερη του αναμενόμενου αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ και η περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από ξένους οίκους αξιολόγησης. 

Από την άλλη πλευρά, οι πιθανές προκλήσεις στην υλοποίηση του μακροοικονομικού σεναρίου του ΠΣ 2024 μπορεί να προέλθουν από αβεβαιότητα λόγω μεγαλύτερης του αναμενόμενου διάρκειας  των πληθωριστικών πιέσεων, από εξωγενείς κλυδωνισμούς στην οικονομία λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων αλλά και πιθανές απαιτήσεις σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Συμφώνου δημοσιονομικής διακυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα».  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

budget
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού: Δύο προϋποθέσεις για δημοσιονομική σταθερότητα

Τα κόστη των καταστροφών θα πρέπει να καλυφθούν κυρίως από ευρωπαϊκούς πόρους και οι αποζημιώσεις να κατανεμηθούν σε περισσότερα από ένα έτη για να μην χρειασθεί να αναζητηθούν πρόσθετα έσοδα.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ρεκόρ μείωσης του ελληνικού χρέους και η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Για την περίοδο 2019 - 2023, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως τονίζει η Alpha Bank. Πώς η ανάκτηση επενδυτική βαθμίδας εντός του 2023 θα δώσει ισχυρή ώθηση στην οικονομία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2% φέτος και 1,9% το 2025 «βλέπει» για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Η διεθνής οικονομία έδειξε αξιοσημείωτη αντοχή έναντι των πολλαπλών κινδύνων που αντιμετώπισε το 2023, τονίζει το Ταμείο και ανεβάζει κατά 0,3% την πρόβλεψή του για την αύξηση παγκόσμιου ΑΕΠ φέτος και το 2025.
Oikonomia, Economy, Ellada, Euro, Evro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανάπτυξη 2,5% «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού, τι λέει για τους μισθούς

Ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορούσε να αυξηθεί στο 2,9%, εάν απορροφηθούν γρήγορα τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Οριακά μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας η αύξηση του κατώτατου μισθού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητη η βαθμολογία από τη Moody's, τι προβλέπει για την οικονομία

Στο Ba1 με σταθερή προοπτική η βαθμολογία από τον αμερικανικό οίκο. Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% φέτος και 2,3% το 2025 με πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ. Τι χρειάζεται για να προχωρήσει σε αναβάθμιση.