ΓΔ: 1502.25 0.71% Τζίρος: 39.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:48:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Τριπλασιάζεται ο εθνικός στόχος για τις φυσικές μπαταρίες ενέργειας

Οι μονάδες αντλησιοταμίευσης παίρνουν προτεραιότητα στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ώστε να αυξηθεί η αποθήκευση ενέργειας και να ισορροπήσει το σύστημα. Μεγάλες επενδύσεις από ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΔΕΗ.

Στροφή στις φυσικές μπαταρίες, τις μονάδες αντλησιοταμίευσης, κάνει το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ), στην προσπάθεια του να αυξήσει την αποθήκευση ενέργειας που έχει ανάγκη η αγορά ώστε να πετύχει την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ετοιμάζεται από το ΥΠΕΝ και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες, πηγές αναφέρουν στο Business Daily ότι οι στόχοι σχετικά με την αντλησιοταμίευση τριπλασιάζονται ενώ προχωρούν τα πρώτα έργα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα από την Τέρνα Ενεργειακή και τη ΔΕΗ.

Η αποθήκευση της περίσσειας ενέργειας αποτελεί σημείο-κλειδί για την σωστή εξισορρόπηση του δικτύου που συχνά δεν «αντέχει» το αυξημένο φορτίο ενέργειας που παράγουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι μπαταρίες συχνά παρουσιάζονται ως μια λύση, ωστόσο, έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, που κυμαίνεται συνήθως από 5 έως 15 χρόνια, και όταν φτάσουν στο τέλος της ζωής τους πρέπει να αντικατασταθούν σε μια διαδικασία που θεωρείται δαπανηρή και χρονοβόρα.

Επιπλέον, η επιλογή της αντλησιοταμίευσης κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως η πιο φιλική επιλογή αποθήκευσης ενέργειας απέναντι στο περιβάλλον.

Ο στόχος που αναμένεται να τεθεί στο ΕΣΕΚ σχετικά με την ισχύ της αντλησιοταμίευσης υπερδιπλασιάζεται από τα 2 GW το 2030 στα 5 GW για το 2040. Στην συνέχεια φτάνει στα 6,5 GW για το 2050 ενώ ο στόχος στο προηγούμενο ΕΣΕΚ προέβλεπε ισχύ που παρέμεινε σταθερή στα 2,2 GW για τα επόμενα 25 χρόνια.

H αυξημένη συμμετοχή της αντλησιοταμίευσης μειώνει, επίσης, εκείνη των μπαταριών όπου η στοχευμένη χρήση τους ναι μεν βρίσκεται σε ανοδική πορεία (από 3 GW το 2030 αυξάνεται στα 12 GW το 2050) αλλά ο στόχος μειώνεται σε σχέση με το προηγούμενο εθνικό σχέδιο ενέργειας.

«Είναι ακόμα υπό μελέτη αυτά τα νούμερα. Τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν και μπορεί να έχουμε μικρές αλλαγές», τονίζει πηγή που εμπλέκεται άμεσα στη σύνταξη του σχεδίου.

«Στην αποθήκευση ενέργειας το βάρος ρίχνεται στην αντλησιοταμίευση που προσφέρει μεγάλη προστιθέμενη αξία. Δεν στηρίζεται σε εισαγόμενα προϊόντα και έχει διάρκεια ζωής που ξεπερνά τα 100 χρόνια, ενώ οι μπαταρίες φτάνουν περίπου τα 10 χρόνια», τονίζει η πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ της χώρας θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση μέσα στο Μάιο πριν κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση τον Ιούνιο.

Τι είναι η αντλησιοταμίευση

Οι αντλησιοταμιευτικοί σταθμοί λειτουργούν ουσιαστικά σαν φυσικές μπαταρίες μαζικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αποτελούνται από τουλάχιστον δύο ταμιευτήρες με υψομετρική απόσταση.

Η λειτουργία της αντλησιοταμίευσης απαιτεί δυο δεξαμενές, δηλαδή γεωμορφολογικό ανάγλυφο που η χώρα μας διαθέτει εν αφθονία. Όταν υπάρχει περίσσεια ενέργειας στο σύστημα, η ενέργεια αυτή χρησιμοποιείται για να αντλήσει νερό από τον «κάτω» προς τον «άνω» ταμιευτήρα. Όταν στο σύστημα υπάρχει υψηλή ζήτηση, το νερό επανέρχεται στον χαμηλότερο ταμιευτήρα παράγοντας υδροηλεκτρική ενέργεια.

Με αυτόν τον απλό τρόπο, η ενέργεια που «περισσεύει» αποθηκεύεται προσωρινά για να μετατραπεί σε υδροηλεκτρική ενέργεια, όταν το σύστημα τη χρειαστεί.

Τα έργα που προχωρούν

Στην Αμφιλοχία, η Τέρνα Ενεργειακή προχωράει με τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργο αποθήκευσης στην Ελλάδα συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν πριν από λίγες ημέρες, η Τέρνα Ενεργειακή υπογράμμισε ότι «προχωρά με εντατικό ρυθμό η κατασκευή του έργου αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία (680 MW).»

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε διάρκεια περίπου τριών ετών, συμβάλλοντας σε σημαντικό βαθμό στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα.

Συγκεκριμένα, η ένταξη του αντλησιοταμιευτικού Αμφιλοχίας προσφέρει συνολικά οφέλη στο ηλεκτρικό σύστημα που υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού.

Παράλληλα, η ΔΕΗ σχεδιάζει πέντε νέες μονάδες αντλησιοταμίευσης, συνολικής ισχύος άνω των 1.400 MW, ο προϋπολογισμός των οποίων αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «μάχη» των μεριδίων στο ηλεκτρικό ρεύμα και η σταθερή κυριαρχία της ΔΕΗ

Στην Ευρώπη, η γενιά των millenials έχει φέρει τα «πάνω κάτω» στην αγορά ρεύματος, καθώς μετακινείται μεταξύ προμηθευτών το 20-25% της συνολικής αγοράς. Στην Ελλάδα, η ΔΕΗ διατηρεί σταθερά μερίδιο άνω του 60%.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 75 δισ. ανέβηκε ο «λογαριασμός» για ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

Ανέφικτους θεωρεί η κυβέρνηση τους στόχους που έχει θέσει η Κομισιόν για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων έως το 2040. Θα ζητήσει αναθεώρηση μετά την ανάδειξη της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Revma, Times, Ilektriko, Electricity, Energeia, Energy
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνο 3% η μείωση στις τιμές ρεύματος παρά την πτώση 11% στη χονδρική

Το κόστος των ρευματοκλοπών επιβάλλεται για δεύτερο μήνα από τον ΔΕΔΔΗΕ στους καταναλωτές και δεν επιτρέπει να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί κατ' αντιστοιχία με την υποχώρηση των τιμών χονδρικής.
energeia-reuma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια όλων των παρόχων ρεύματος για τον Μάιο

Σε μειώσεις των «πράσινων» τιμολογίων προχώρησαν οι περισσότεροι προμηθευτές ρεύματος με μόλις τέσσερις εταιρείες να αυξάνουν τις τιμές. Μείωσε και το νυχτερινό τιμολόγιο η ΔΕΗ.