ΓΔ: 1502.33 0.71% Τζίρος: 39.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:49:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πρωτομαγιά με συγκεντρώσεις, απεργία και στάσεις εργασίας στα μέσα μεταφοράς

Πρωτομαγιά σήμερα με 24ωρη απεργία και συγκεντρώσεις. Στάση εργασίας στα μέσα μεταφοράς. Πώς θα κινηθούν όλη την ημέρα. Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια.

Με σύνθημα «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!» ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ έχουν κηρύξει για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24ωρη απεργία τιμώντας την εργατική Πρωτομαγιά ενώ η υποχρεωτική αργία της Πρωτομαγιάς μεταφέρθηκε με υπουργική απόφαση την Τρίτη του Πάσχα (7-5-2024).

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά συμμετέχουν σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα.

Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, στην 24ωρη Γενική Απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά την Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11.00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στα συλλαλητήρια των Εργατικών Κέντρων.

Μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ απαιτεί σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλεια των εργαζομένων, στο εργατικό εισόδημα, στα θεμελιώδη ατομικά & συλλογικά εργατικά δικαιώματα και στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Από την πλευρά του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 11 π.μ., στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί, στις 11:00 π.μ., στην Πλατεία Κοραή. Κύριες διεκδικήσεις της είναι οι αυξήσεις κατά 10% στους μισθούς, επαναφορά των Δώρων και στο Δημόσιο, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Τέλος, η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10:30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος. 

Απροσπέλαστο για τους οδηγούς θα είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω των συλλαλητηρίων και των προσυγκεντρώσεων σταδιακά από τις 9.30 το πρωϊ.

Στην απεργία λαμβάνουν μέρος με στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Έτσι, σήμερα Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 τα δρομολόγια στις Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό θα πραγματοποιούνται από τις 9:30 έως τις 16:30 σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ. Στο ίδιο διάστημα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια και προς το αεροδρόμιο.

Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ ο σταθμός του Μετρό Σύνταγμα θα παραμείνει κλειστός από τις 9:30 το πρωί και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης. Οι συρμοί θα διέρχονται από αυτόν χωρίς στάση.

Τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωϊ έως τις 9 το βράδυ προκειμένου οι διαδηλωτές να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας όπου θα πραγματοποιηθούν οι συγκεντρώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται μετά τις 10 το πρωί, ενώ τα τελευταία δρομολόγια θα αποσυρθούν σταδιακά από τις αφετηρίες από τις 20:00 ή και νωρίτερα.

Η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο.

Για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας.

Μέσα Σταθερής Τροχιάς

Οι Γραμμές 1, 2 & 3 του Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 09:30 ως τις 16:30 και το Τραμ από τις 09:00 ως τις 21:00 λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δρομολόγια Μετρό και Τραμ

   Ειδικότερα:

   - Στη Γραμμή 1 Μετρό (Πειραιάς - Κηφισιά) οιτελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

   από Κηφισιά και Πειραιά στις 16:35,

   από Μοναστηράκι προς Κηφισιά στις 16:51 και προς Πειραιά στις 17:09,

   από Ομόνοια προς Κηφισιά στις 16:54 και προς Πειραιά στις 17:07,

   από Αττική προς Κηφισιά στις 16:59 και προς Πειραιά στις 17:02.

   - Στις Γραμμές 2 & 3 Μετρό: οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρήσουν:

   από Ανθούπολη προς Ελληνικό στις 16:13,

   από Ελληνικό προς Ανθούπολη στις 16:09,

   από Δημοτικό Θέατρο προς Δ. Πλακεντίας στις 16:07,

   από Δ. Πλακεντίας προς Δημοτικό Θέατρο στις 16:09,

   από Δημοτικό Θέατρο προς Αεροδρόμιο στις 14:31 και

   από Αεροδρόμιο προς Δημοτικό Θέατρο στις 15:46.

   - Τραμ:

   Στη Γραμμή 7 (ΚΑΛΑΜΑΚΙ - ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ):

   ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΚΑΛΑΜΑΚΙ στις 09:17 και ο τελευταίος στις 19:41 και

   ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ στις 09:54 και ο τελευταίος στις 20:19.

   Στη Γραμμή 6 (ΣΥΝΤΑΓΜΑ - ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ):

   ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗ στις 09:15 και ο τελευταίος στις 19:23 και

   ο πρώτος συρμός θα αναχωρήσει από ΣΥΝΤΑΓΜΑστις 10:05 και ο τελευταίος στις 20:06.

   Τα δρομολόγια του Μετρό προς και από το Αεροδρόμιο θα εκτελούνται κανονικά μεταξύ 09:30 - 16:30.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Δεμένα θα παραμείνουν στα λιμάνια της χώρας τα πλοία τη Μεγάλη Τετάρτη. Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε τη συμμετοχή της στην πανελλαδική-πανεργατική 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ. Η απεργία, που αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων πανελλαδικά, θα αρχίσει στις 00:01 ώρα τα ξημερώματα της Μεγάλης Τετάρτης 1/5 και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Μ. Τετάρτη, 1 Μαΐου 2024, από τις 05.00 π.μ. έως τις 05.00 π.μ. της Μ. Πέμπτης, 2 Μαΐου 2024 θα σιγήσουν τα ΜΜΕ καθώς απεργούν οι εργαζόμενοι σε όλα τα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην ΕΡΤ, στην ΓΓΕΕ, στα Δημοτικά Ραδιόφωνα και στα Γραφεία Τύπου.

Υπό την συνδικαλιστική ομπρέλα της ΑΔΕΔΥ, στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα υπουργεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις εφορίες και τις πολεοδομίες.

Για τα συνδικάτα, η Πρωτομαγιά είναι ημέρα Απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ.

«Τιμούμε την εργατική πρωτομαγιά αποδίδοντας φόρο τιμής στους νεκρούς εργάτες του ΣΙΚΑΓΟΥ που διεκδίκησαν εργατικά δικαιώματα θυσιάζοντας τη ζωή τους για τη βελτίωση της ζωής των επόμενων γενεών, διαχρονικά- αναφέρει η ανακοίνωση των σιδηροδρομικών - Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει εργαζόμενους και συνταξιούχους αντιμέτωπους με μια πρωτοφανή κρίση διαβίωσης, να παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή, να παλεύουν για τα αυτονόητα καθώς θίγονται κατακτήσεις χρόνων, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας. Να σταματήσει πια η φτωχοποίηση των εργαζομένων. Ως εργαζόμενοι θ’ αγωνιστούμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας ενάντια στις εφαρμοζόμενες επιδοματικές πολιτικές.»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με στάσεις εργασίας συμμετέχουν τα μέσα μεταφοράς στην Πρωτομαγιά

Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς απαιτούν μεταξύ άλλων: Συλλογικές συμβάσεις με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων. 
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αύριο στο κέντρο της Αθήνας λόγω Πρωτομαγιάς

Στην ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στους παρακάτω οδικούς άξονες μέχρι την ολοκλήρωση των συναθροίσεων - συγκεντρώσεων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε μαζική συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις καλεί η ΓΣΕΕ

Όπως αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, «η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης».