ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

Ο χορός των deals στις ασφάλειες: Νέο σκηνικό με είσοδο ξένων κεφαλαίων

Πώς πέρασε σταδιακά στον έλεγχο διεθνών κεφαλαίων και ασφαλιστικών ομίλων ο ελληνικός ασφαλιστικός τομέας. Συμφωνία - κλειδί τα τελευταία χρόνια η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz. Ποια άλλα μεγάλα deals έγιναν.

Την ελκυστικότητα του εγχώριου ασφαλιστικού κλάδου αλλά και τα τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης που έχει, καθ’ ότι η Ελλάδα είναι ακραία υποασφαλισμένη χώρα επιβεβαιώνει το μπαράζ των μεγάλων deals που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον ασφαλιστικό τομέα στη χώρα μας, όπου σχεδόν όλες οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν περάσει σε ξένους ομίλους.

Η πρώτη ανάγνωση δείχνει αφελληνισμό του κλάδου, από την άλλη επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει τεράστια αναξιοποίητη αξία, ενώ μέσω των επενδυτικών κεφαλαίων και του διεθνούς management, οι υπηρεσίες των ασφαλιστικών εταιρειών εμπλουτίζονται και εκσυγχρονίζονται διαρκώς, προς όφελος των ασφαλισμένων.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια βλέπουν τα τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στη χώρα μας, η οποία συνεχίζει να έχει ένα από τα μικρότερα στην Ευρώπη κατά κεφαλήν έξοδα για ασφαλιστικές υπηρεσίες, ενώ σε πολύ ανώριμο επίπεδο είναι και η ασφαλιστική κουλτούρα στην Ελλάδα.

Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης

Την ελκυστικότητα του κλάδου έφερε εκ νέου στο προσκήνιο το τίμημα της εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης που για το 100% των μετοχών έφτασε στα 252 εκατ. ευρώ, ενσωματώνοντας ένα καλό premium. Τίμημα που ανέβασε τον πήχη για όλο τον ασφαλιστικό κλάδο, δείχνοντας ότι τα ελληνικά assets έχουν μεγάλη αξία.

Για την Ευρωπαϊκή Πίστη, η συμφωνία με την Allianz ήταν πολύ σημαντική, καθώς ανέβηκε στο «άρμα» ενός ομίλου με διεθνές εκτόπισμα, ενώ το πάντρεμα των εργασιών τους φέρνει βελτίωση και στις υπηρεσίες, έχοντας καταστήσει τον ενοποιημένο όμιλο μέσα στις πρώτες τρεις κορυφαίες της χώρας μας, με μερίδιο άνω του 10%.

Η εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης έγινε στα 7,8 ευρώ ανά μετοχή, αποτιμώντας την τότε εισηγμένη στα 207 εκατ. ευρώ, περίπου 15% υψηλότερα από την κεφαλαιοποίηση που είχε την ημέρα της δημοσίευσης του deal στο χρηματιστήριο. Η Ευρωπαϊκή Πίστη όταν ανακοινώθηκε το deal είχε ακαθάριστα ασφάλιστρα ύψους 223 εκατ. ευρώ (GWP), με δίκτυο 110 καταστημάτων, 442 εργαζόμενους και 5.667 συνεργάτες.

Η ενιαία εταιρεία που έχει προκύψει από την συνένωση της Allianz Hellas με την Ευρωπαϊκή Πίστη, καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις Γενικές Ασφαλίσεις, ενώ είναι πέμπτη στην κατάταξη ως πάροχος ασφαλιστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα με βάση το GWP – και τον πέμπτο στους κλάδους ασφάλισης Ζωής & Υγείας. Η Ευρωπαϊκή Πίστη ιδρύθηκε το 1977 και εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο είκοσι χρόνια αργότερα, στις 29 Απριλίου 1997.

Η πορεία του κλάδου προς τη συγκέντρωση

Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια αριθμούσε περίπου 160 ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ τώρα έχουν μειωθεί περίπου στο 1/3. Η Εθνική Ασφαλιστική (τότε) είχε το 30% περίπου της αγοράς και οι υπόλοιπες δέκα μικρότερες είχαν ένα 50% με τις υπόλοιπες να μοιράζονται το 20% της αγοράς. Σταδιακά άρχισαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις και πλέον οι πέντε μεγαλύτεροι όμιλοι της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα έχουν το 75% της παραγωγής περίπου και οι υπόλοιπες εταιρείες μαζί και οι Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (Ε.Π.Υ.) μοιράζονται το 20 - 25%.

Ο ασφαλιστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μεγάλες ανακατατάξεις και μετασχηματισμό, καθώς πριν το deal της Ευρωπαϊκής Πίστης είχε προηγηθεί η εξαγορά της AXA Ασφαλιστική από τον όμιλο Generali έναντι 165 εκατ. ευρώ, και η εξαγορά της Metlife Ελλάδος από την NN. Και φυσικά το πολυσυζητημένο deal του CVC Capital με την Εθνική Ασφαλιστική, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε γενικευμένο μετασχηματισμό.

Επίσης, θυμίζουμε πως το 2014 η Αγροτική Ασφαλιστική είχε εξαγοραστεί από την ERGO, όμως η μεγάλη κίνηση που τάραξε για τα καλά τα νερά στον κλάδο είχε γίνει πριν 23 χρόνια, το 2001, όταν η Interamerican άλλαξε χέρια και πέρασε υπό τον έλεγχο του ομίλου Eureko, που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Achmea.

Στην πορεία έγιναν και άλλα deal που διαμόρφωσαν το μωσαϊκό που επικράτησε τα προηγούμενα χρόνια όπως η Alpha Ασφαλιστική που εξαγοράστηκε από την ΑΧΑ (που εξαγοράστηκε από τη Generali), η Φοίνιξ Metrolife Εμπορική από την Groupama, η Eurolife από τη Fairfax και οι ασφαλιστικές της Λαϊκής Τράπεζας από τη γαλλική CNP. Συνάμα, την τελευταία 15ετία, διέκοψαν τη λειτουργία τους οι Ασπίς Πρόνοια, Commercial Value και International Life και κάποιες άλλες πολύ μικρότερες. Πλέον οι ξένες ασφαλιστικές (θυγατρικές πολυεθνικών) κατέχουν πάνω από το 90% της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και οι ελληνικές ασφαλιστικές που έχουν απομείνει ελέγχουν το υπόλοιπο μερίδιο.

Μετά την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης, αίσθηση έκανε τον περασμένο Νοέμβριο η συμφωνία πώλησης της Υδρογείου Ασφαλιστικής στον ιταλικό όμιλο Reale (Reale Group), μέσω της μητρικής εταιρείας Reale Mutua di Assicurazioni, της μεγαλύτερης ιταλικής αλληλασφαλιστικής εταιρείας. Σημειώνεται πως η Υδρόγειος Ασφαλιστική το 2023 έκλεισε πενήντα χρόνια δραστηριότητας καθώς ιδρύθηκε το 1973.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών προέβλεπε την πώληση από την οικογένεια Κασκαρέλη μετοχών που αντιστοιχούν στο 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Υδρογείου Ασφαλιστικής, σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2023 με την πώληση τοτυ 70% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ το δεύτερο στάδιο θα «τρέξει» έως το τέλος του 2026, με την απόκτηση του υπόλοιπου 10% του μετοχικού κεφαλαίου, ανάγοντας έτσι το συνολικό ποσοστό που θα κατέχει η Reale Mutua στο 80%. Ο Αναστάσιος Κασκαρέλης παραμένει Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου και ο Παύλος Κασκαρέλης συνεχίζει ως Διευθύνων Σύμβουλος.

Το 2022 η Υδρόγειος Ασφαλιστική σε όρους παραγωγής ασφαλίστρων κατείχε την 11η θέση, με ασφαλιστική παραγωγή 89,3 εκατ. ευρώ έναντι 85,08 εκατ. το 2021 και δείκτη Φερεγγυότητας ΙΙ 170,44% το 2022 έναντι 178,7% το 2021.

Επιβεβαιώνοντας το δημιουργικό αναβρασμό που υπάρχει στον ασφαλιστικό κλάδο, η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, η μοναδική συνεταιριστική ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, μετονομάστηκε πρόσφατα σε Syndea, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της στα αστικά κέντρα και την περιφέρεια της χώρας. «Το νέο όνομα αποτελεί γέφυρα που συνδέει τις αξίες του συνεργατισμού και τις νέες μας επιδιώξεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής Αλέξανδρος Κοντός.

Σήμερα ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες ασφαλίζεται στις συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες και στις αλληλασφαλιστικές. Η SYNDEA - Συνεταιριστική Ασφαλιστική ιδρύθηκε το 1979 από αγρότες, όταν οι παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες δεν μπορούσαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους.

Το 1994 η Συνεταιριστική έγινε η εταιρεία όλων των μορφών συνεταιρισμού - κοινωνικής οικονομίας της χώρας μας. Παράλληλα, εισήλθαν στο μετοχικό της κεφάλαιο, γνωστές συνεταιριστικές επιχειρήσεις της Ευρώπης που συνέβαλαν με τεχνογνωσία στην ανάπτυξή της. Σήμερα το 50,55% του μετοχικού κεφαλαίου της ανήκει σε ελληνικές συνεταιριστικές ενώσεις και τράπεζες και το υπόλοιπο 49,45% σε ευρωπαϊκές συνεταιριστικές οργανώσεις όπως η Unipol (Ιταλία), η Macif (Γαλλία) και η P&V (Βέλγιο).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news
Το παρόν άρθρο είναι μέρος του Αφιερώματος Ράλι ανάπτυξης από τον ασφαλιστικό κλάδο: Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα μεγάλα deal στις ασφάλειες και η... παραφωνία της Εθν. Ασφαλιστικής

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις τέσσερις μεγάλες συμφωνίες: από το premium 34% για την Ευρωπαϊκή Πίστη, στο discount 65% για την Εθνική Ασφαλιστική. Δύο λόγοι που πίεσαν το τίμημα και οι αιτιάσεις για τους χειρισμούς της Εθνικής. Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του κλάδου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

R. Gauci: Αλλάζουν όλα για τους ασφαλιστές της Εθνικής Ασφαλιστικής

Άνοιξε τα χαρτιά του ο νέος CEO της εταιρείας, περιγράφοντας το νέο πρότυπο για τη λειτουργία των ασφαλιστικών συμβούλων και τονίζοντας ότι κάποιοι παλιοί εργαζόμενοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να το αφομοιώσουν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε χωρίς αστερίσκους από την ΕΕ η εξαγορά της Εθν. Ασφαλιστικής

Η Κομισιόν διερεύνησε αν η συναλλαγή θα προκαλούσε σημαντική παρακώλυση του ανταγωνισμού στις ιδιωτικές υπηρεσίες ασφάλισης υγείας και κατέληξε στην έγκριση του deal χωρίς όρους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθν. Ασφαλιστική: Νέα ερωτήματα από Κομισιόν, νευρικότητα για το deal

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η Ευρ. Επιτροπή Ανταγωνισμού δώσει πράσινο φως για την εξαγορά ή θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα. Ερωτηματικά για το τίμημα. Ανάκτηση κεφαλαίων σε χρόνο ρεκόρ πετυχαίνει το CVC μέσω υψηλών μερισμάτων.